Koronavirüs sebebiyle büyük ölçüde çöküş yaşayan havayolu şirketlerinin, yolcuların sağlığı açısından getirdiği bazı uygulamalar sonucu mali açıdan önemli zararlar yaşayacakları tahmin ediliyor.
Habertürk gazetesinin deneyimli yazarı Güntay Şimşek, henüz ne kadar süreceği net olarak belli olmayan korona dönemindeki havayolu taşımacılığı konusunda bir yazı kaleme aldı:
UÇAKTA SOSYAL MESAFE ZOR!
Covid-19 salgını sebebiyle orta koltuğu boş bırakarak uçuşlar yapan havayollarının sosyal mesafe anlayışları tartışılıyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği – IATA da sosyal mesafeli uçuşların maliyetler sebebiyle olamayacağını açıkladı.
Bu şekildeki uçuş programıyla şirketlerin çok para kaybedecekleri ortada. Şu an Körfez’den Emirates, Amerika’dan United havayollarının gibi şirketlerin kendilerine göre uyguladığı orta koltuğun boş bırakılması yöntemi sosyal veya makul mesafe olarak kabul edilmiyor. Eğer sağlık uzmanlarına danışıp bir çözüm bulunacaksa ne olacağı aşağı yukarı belli.
Uçakta sosyal mesafe uygulaması için 2 yolcu arasında 2 metrelik aralığın korunması gerekiyor. Bir yolcunun yanından, arkasından ve önünden böyle bir düzenlemeye gidildiği an 200 kişilik bir uçağa en fazla 40 kişi binebilir. Bu yaklaşımla bilet fiyatları yükselir, uçuşlar tercih edilmez. Uçakta sosyal mesafe meselesi sadece havayollarını ve ilgili sivil havacılık otoretilerini ilgilendirmiyor. Asıl söz sahibi olacak, onay verecek makamlar ülkeler ve sağlık otoriteleri. Dolayısıyla onların kabul edeceği uçuş noktalarına, onların evet diyeceği şartlarda seferler yapılabilecek. Ama yine bitmiyor. Sağlık ile havacılığın yakın çalışarak yeni kurallar da belirlemesi icap ediyor. Mesela 10 bin metre yükseklikte, bir türbülans olsa veya bir yolcu rahatsızlansa kim nasıl müdahale edecek? Acil iniş nasıl olacak? Kısa uçuşlarla, uzun hatlarda farklı uygulamalar, kurallar söz konusu olacak mı?
Uçağa her yolcu kabul edilmeyeceğine göre yeni sağlık prosedürleri, testler ve raporlar gündeme gelecektir. Netice itibariyle bu gün tartışıldığı şekliyle havada sosyal mesafeyi koruyarak uçuşların yapılması salgın açısından sıkıntılı bir durum. Ne olacağı belirsiz. Uçuşların salgını kontrol altına almış ülke ve şehirler arasında başlamasını beklemek daha makul bir yaklaşım olur.
KAYNAK: Habertürk