DENİZ ÇELİK: “DAHA ÇOK DEMOKRASİ!”

Hamburg Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve SOL Parti Milletvekili Deniz Çelik, özellikle Korona pandemisi ile ortaya çıkan dönemdeki kısıtlamaların yalnızca Korona ile sınırlandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Kriz döneminde daha çok demokrasiye ihtiyacımız var” dedi.

Haber: Mehmet ATAK 

Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SOL Parti’den tekrar Milletvekili seçilerek Meclis’e giren ve partisinde Sağlık ve İçişleri Sözcülüğü görevine getirilen Deniz Çelik, Korona Pandemisi sebebiyle yaşanan kriz dönemindeki bazı uygulamalardan doğan rahatsızlığını dile getirerek, Federal Cumhuriyet tarihinin özgürlük haklarına ilişkin en büyük kısıtlamaların arka odalarda kararlaştırıldığını belirtti. 

SAĞLIK BAKANI’NA OLAĞANÜSTÜ YETKİLER       

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın kendisine verilen 1 yıllık “Olağanüstü yetki” uygulamasında Meclis’in devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Deniz Çelik, alınan kararlar arasında bilhassa seyahat kısıtlamaları, işyerleri ve toplantı düzenlemelerinin önem taşıdığını ifade etti ve Bakan Spahn’ın Mart ayında bitecek olağanüstü yetki süresinin tekrar uzatılmasının gündemde olduğunu  ve bu konuda Federal Meclis’in devre dışı bırakılma durumuyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. 

TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERE AYKIRI

Korona sonrası ülke geneli ve Hamburg eyaletinde pandemiyle mücadele ile alınan kararlar ve uygulanmakta olan yardım paketlerinin olumlu bir hava yaratmış olmasına rağmen,  mesela Hamburg Başbakanı Peter Tschentsher’in Eyalet Meclisi ve Milletvekillerini bilgilendirmeden bazı kararlarla ilgili açıklamalar yaptığına vurgu yapan Meclis Başkan Vekili  Deniz Çelik, “Alınan kararları Milletvekili olarak bizler de ancak açıklamalar esnasında vatandaşlarla aynı anda öğrenebiliyoruz. Bu durumu, bir parlamenter olarak kuvvetler ayrılığı ve demokrasi ilkesine aykırı bir davranış olarak algılıyorum. Meclisin hükümeti denetleme yetkisi devre dışı bırakılıyor .Tüm önlemlerin Meclis’te müzakere edilip, orada kararlaştırılması gerekiyor ” dedi. 

YENİ BİR ÖNERGE GÜNDEMDE

Alınan kararların tümüne değil, bir bölümüne karşı eleştiri hakkını kullandıklarını belirten Deniz Çelik, Federal Meclis çatısı altındaki Yeşiller ile FDP’nin de bilgilendirmeme konusunda tepkili olduklarını ifade etti.  Çelik,Hamburg Eyaleti’nde ise SOL Parti olarak 2 ay önce verdikleri önergenin reddesilmesinden sonra bugünlerde yeni önerge verme verme hazırlığında olduklarını ve “Bilgilendirmenin sadece Meclis’te değil, toplumsal kuruluşlar ve uzmanlarla da bir araya gelinerek fikir alışverişinde bulunulması gerektiği” görüşünde olduklarını sözlerine ekledi. 

İŞTE DENİZ ÇELİK’İN SON AÇIKLAMASI

İki dönemdir Hamburg Parlamentosu Sol Parti Milletvekili  olarak görev yapmakta olan  Deniz Çelik’in haberimize konu olan gelişmeler hakkında kamuoyuna  yaptığı açıklama şöyle: 
“Özellikle krizde, daha çok demokrasiye ihtiyacımız var, daha az değil! Meclis müzakereli ve kararları olmadan, Federal Cumhuriyet tarihinin özgürlük haklarına ilişkin en büyük kısıtlamalar arka odalarda kararlaştırıldı. Şimdi Jens Spahn ayrıca özel olağanüstü yetkilerini süresiz olarak uzatmak ve böylece parlamentoları daha da zayıflatmak istiyor. Bu asla kabul edilemez.
Sonunda planlanan tedbirler hakkında halka açık bir tartışmaya ihtiyacımız var. Tedbirin gerekçesi şeffaf ve anlaşılabilir olmalıdır. Sivil toplumun görüşleri ve uzmanlığı dikkate alınmalı. Ve kısıtlamalar sadece halkı korona virüsüne karşı korumayla sınırlı olmalı. Bu yüzden Meclis görüşmeleri ve kararların yanı sıra uzmanlar ve sivil toplumla ilgili bir korona konseyi oluşturulmasını isteyeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir