Federal Anayasa Mahkemesi, Berlin’de kira artışını önleyebilmek için geçen yıl hayata geçirilen ‘kira üst sınırı’ yasasını iptal etti. Karardan binlerce kiracı etkilenecek.
EGEHAN ÜNLÜ / BERLİN – BİRGÜN
Almanya’da 2019 yılında yürürlüğe giren, kiraların beş yıllığına dondurulmasını; 2020 sonundan itibaren de aşırı yüksek kiraların düşürülmesini öngören kanun Federal Anayasa Mahkemesi’nden döndü.
Karlsruhe’deki yargıçlar Berlin eyaletinin bu konuda kanun koyma yetkisi olmadığını belirterek söz konusu kanunu geçersiz saydı. Kanuna karşı açılan davayı sağcı Hür Demokratlar (FDP) ile Hıristiyan Demokratlar (CDU) dışında, mülk sahipleri ve emlakçılar da desteklemişti.
Berlin’de kira pahalılığına karşı düzenlenen protestolara kulak veren Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller’den oluşan eyalet hükümetinin kiralara üst sınır getirilmesi ve 5 yıl zam yapılmaması yasasını çıkarmıştı.
KİRACILARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Karar Berlin’de kanun sayesinde soluk alan kiracıların zorda kalacakları anlamına geliyor. Öncelikle binlerce konut için düşürülen kiraların iade edilmesi gerekecek. Yapılmayan kira artışlarının tekrar devreye girmesi ise başka büyük bir sorun teşkil ediyor.
Berlin’de en az ikiye katlanan kiralara 2025 yılına kadar üst sınır ve sonrasında enflasyona paralel olarak yıllık yüzde 1.3 zam sınırlaması, uymayan ev sahiplerine 500 bin euro’ya varan para cezası getiren eyalet yasası, 1.5 milyondan fazla daireyi etki alanına alıyordu.
Federal Anayasa Mahkemesi kararı ise kiracıların dondurulan zamları ev sahiplerine geri ödemek zorunda bırakabilecek.