Hamburg Türk Toplumu Başkanı Murat Kaplan ve yönetimden Şuayip Karakuş’un öncülüğünde Facebook’ta ”Korona Dayanışması” canlı yayınının 2. bölümü gerçekleşti. Yaklaşık 2 saat süren bu yayında “Korona döneminde sağlık” konusu ele alındı. 19 Nisan Pazar günü saat 20.00’de ise “Eğitim” konusu işlenecek.
Haber: Naciye ASLAN
Dr.Ali Erdogan (Psikiyatrist – Nöroloji Doktoru), Dr. Mustafa Yoldaş (Aile Doktoru), İlker İşkin (Eczacı), Gökhan Konca (El Ele – ”Gesundheit im Alter” Proje Sorumlusu), Gülhan Zenginoğlu (Interkultureller Pflegedienst) ve Erdal Altuntaş’ın (Post gazetesi Kuzey Almanya Temsilcisi) evlerinden bağlanarak iştirak ettiği canlı yayında sağlık konusundaki güncel gelişmeler çerçevesindeki konulara değinildi. Reji çalışması ise G.Saray Derneği yönetiminden Caner Suna tarafından gerçekleşti. Canlı yayın süresince doktor muayenelerinin Korona günlerindeki durumu, maskenin temini, maske hakkında doktorların görüşleri, eczane ve bakım sektörünün durumları hakkında uzmanlardan açıklamalar gelirken, izleyicilerden gelen sorular da yanıtlandı.
Canlı yayının Moderatörlüğünü Murat Kaplan ve Şuayip Karakuş yürütürken, başlangıçta açıklamalarda bulunana Karakuş, ”Korona dayanışması çerçevesinde sorumluluğumuz gereği, karşılaştığımız sorun ve sıkıntıları tartışmak için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi. Programın izleyici sayısında da artış olduğu ifade edildi.
DOKTORLARDAN AÇIKLAMALAR
Aile Hekimleri’nin Korona sürecinde çalışma gidişatını anlatan Dr. Mustafa Yoldaş, ”Olağanüstü tedbir gerektiren, olağanüstü bir zamandan geçiyoruz. Hepimiz yoğunuz. Hastanelerde durum çok daha farklı. Orada mikrobik hastalıklar söz konusu olduğundan, daha fazla hijyen tedbirleri alınıyor. Rapor, sevk belgesi ve reçeteleri kapsayan durumlarda, mümkün mertebe hastalarımızın sorunlarını bize gelmeye gerek kalmadan telefon ve online sistemiyle çözmeye çalışıyoruz. Öksürüğü, ateşi ve benzeri durumlarda gelmemeleri için hastalarımızı uyarıyor, mümkün olduğunca evde tutmaya çalışıyor, gerekli durumlarda hastaneye yönlendiriyoruz.
Hastalarımız arasında 6-7 kişi karantinada bulunurken, 2 hasta da hastanede yoğun bakımdalar. 75 ve 65 yaşlarında olan bu hastalarımızın her ikisinde de kronik hastalık var. Tedbir olarak biz de muayenehanemizde bekleme odasına sırayla ve sadece 1 kişi alıyoruz” dedi.
YAZ MEVSİMİNDE VİRÜS AZALABİLİR
Bilinen diğer enfeksiyon hastalıklarının çoğunlukla bahar, kış ve sonbahar mevsimlerinde görüldüğünü, yaz mevsimiyle birlikte bunların azaldığını söyleyen Yoldaş, güneş ışınlarının virüsü öldürmede yeterli olduğunu, bu yüzden önümüzdeki yaz aylarında Koronavirüste de gerileme yaşanmasından ümitli olduğunu ifade etti. Kuluçka döneminde herkesin evde kalmasıyla virüsde azalma olacağını savunan Yoldaş, yaz mevsimi geçtikten sonra virusun tekrar artabileceğini, ancak o döneme kadar büyük ihtimal aşının olacağını söyledi. Maske kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları da belirten Yoldaş, ”Kronik hastalar maske kullanımında zorluk çekiyor, maskenin faydalı olacağına inanıyorum, ancak yüksek standartlarda olması lazım. El yıkama, dezenfekte ve mesafelere de uyulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
”EN GÜZELİ TÜRKÜ SÖYLESİNLER”
Dr. Ali Erdoğan da ilk Çin’de ortaya çıkan Koronovirüsün başta ciddiye alınmadığını söylerken, Koronavirüsü’nün aslında 1960 yıllarından beri olduğunu, en son Koronavirüs türüne Covid-19 adı verildiğini hatırlattı. Yeni tür virüsle birlikte insanlarda korku ve endişenin ortaya çıktığını belirten Erdoğan, bu durumlarda daha önce kontral altına alınan hareketlerin kontrolden çıkabildiğini ifade etti. Murat Kaplan’ın ‘Özellikle tuvalet kağıdına neden hücum oldu?’ sorusunu yanıtlayan Erdoğan, ruhsal durumlarda stres veya korku çıktığında bu tür hareketlerin de meydana geldiğini söyledi, bunun korku ve temizliğin belirtisi olabileceğini ifade etti.
Virüsün iyi tarafı da olduğunu belirten Erdoğan, ”Bu dönemde insanlar gerçek yüzünü gösterecek. İnsanlar kendi hareketlerini gözetlemesi lazım. Stresli durumlarda hareketlerine hakim olamayabilirler” dedi ve şu tavsiyelerde bulundu:
-Ev işleri yapabilirler.
-Hanımlarına yardım edebilirler.
-Müzik aletleri kullansınlar.
-Birlikte oyun oynasınlar (Okey, tavla vb.).
-Gevşetme tekniklerini uygulasınlar.
-En güzeli türkü söylesinler.
Sahibi olduğu Hasta bakım servisinde bugüne kadar Koronavirüs’e yakalanan hastalarının olmadığını söyleyen Gülhan Zenginoğlu ”Bakım hizmetimizde hepimiz gerekli tedbirlerimizi aldık, sadece maske sıkıntısı çekiyoruz” dedi.
Gökhan Konca ise mutlaka yaşlılara destek olunması gerektiğini savundu. Huzur evlerinde yaşayan yaşlılar ile akrabaları arasında görüşmelerin yapılamadığını hatırlatan Konca, ”Huzur evlerinde internet bağlantısı yok, insanlar iletişime geçemiyor, sadece balkon görüşmesi yapılıyor” diye konuştu. Konca, yaşlıların isteklerine yönelik haftanın 7 günü arayabileceği telefon numarasını bildirdi: 040- 428288000
Eczacı İlker İşkin, eczanelerde satılan hijyenik ürünler hakkında bilgi verdikten sonra, 3 kat olması gereken maske ile sıvı temizlik maddelerinin fiyatlarındaki artışın, yoğun talepler sebebiyle pahalandığını ifade etti.
Kuzey Almanya Post gazetesi sorumlusu Erdal Altuntaş ise Almanya’da Korona’ya yakalanan ve ölen Türk vatandaşlarının sayısını verdi. Dünya genelinde 324 Türk vatandaşının salgından dolayı vefat ettiğini söyleyen Altuntaş, bu sayının Almanya’da 74, Hamburg’da ise 5 olduğunu bildirdi.
ERDAL ALTUNTAŞ’TAN AÇIKLAMALAR VE YORUM
Altuntaş, ”Durum normale döndükten
sonra bazı insanlarda ne gibi ruhi rahatsızlıklar kendini gösterebilir?” şeklinde bir soruyu Dr. Ali Erdoğan’a yöneltti. Aldığı cevap ise, “Panikatak, depresyon, korku” şeklinde idi.
İkinci defadır yapılan Korona Canlı Yayın Programı hakkında bir değerlendirmede bulunan Altuntaş, oldukça yararlı ve bilgilendirme amaçlı bir girişim. İnsanların merak ettiği konuları en yetkili ağızdan dinliyor olunması da çok önemli. Hükümetin firmalara destek yardımı ve bazı branşlarda serbestlik planını çok olumlu buluyoruz” dedi.