Charlie Hebdo bu haftaki kapağına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı taşıdı. Kapak, Türkiye’de tartışma yaratırken; Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından konuya ilişkin art arda açıklamalar geldi.
Derginin kapağında, Erdoğan üstünde iç çamaşırlarıyla koltukta otururken, başörtülü bir kadının eteğini kaldırıyor. Erdoğan’ın konuşma balonunda “Ouuh! Peygamber!” ifadesi yer alıyor. Kapağın tepesinde büyük harflerle Erdoğan yazarken, altındaki mesajda “Özel hayatında çok matrak” ifadesi bulunuyor.
HABER SİTELERİ HEDEF GÖSTERDİ
Derginin bu haftaki sayısı önce hükümete yakınlığıyla bilinen medya organlarında hedef alındı. A Haber, Haberturk ve çok sayıda haber sitesi; “Ahlaksız Charlie Hebdo” başlıklı haberler yayınladı. A haber, dergi kapağına ilişkin haberinde “Fransız Charlie Hebdo dergisi Türkiye karşıtlığı noktasında giderek hadsizleşiyor. Hz.Muhammed’e hakaretler eden karikatürlerle seviyesizliğin dibine vuran Charlie Hebdo dergisi, yeni sayısında Başkan Erdoğan’ı iğrenç bir karikatürle hedef aldı” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN ART ARDA AÇIKLAMALAR GELDİ
Derginin bu haftaki sayısının haber olması üzerine hükümetten de art arda açıklamalar geldi. Kapağa ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tepki gösterdi. “Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz. Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir. Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir” dedi.
ALTUN’DAN İNGİLİZCE MESAJ
Twitter hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda, Charlie Hebdo dergisini kınayan Fahrettin Altun ise “Bu sözde karikatürler tiksindirici olduğu kadar, insani ahlaktan da yoksundur. Bu açıkça, Fransız liderin ülkesi için istediği yabancı düşmanı, İslamofobik ve hoşgörüsüz bir kültürel çevrenin ürünüdür” ifadelerini kullandı.Reklam
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise “İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum” ifadelerini kullandı.
Oktay Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: “Fikir özgürlüğü arkasına saklanarak kimseyi kandıramazsınız! İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum. Ahlak, vicdan sahibi uluslararası kamuoyunu bu rezilliğe karşı sesini yükseltmeye çağırıyorum.”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Geçmişten bugüne biriktirdiğiniz hukuksuz, ahlaksız utanç sayfalarınıza her gün bir yenisini ekliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise sosyal medya hesabından Fransızca paylaşımda bulundu. Çam, paylaşımında hakaret ve sinkaflı küfürlere yer verdi.
DERGİ YETKİLİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik yayın dolayısıyla Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun yetkilileri hakkında resen soruşturma başlattı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Charlie Hebdo isimli derginin yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu 12, 13 ve 299’uncu maddeleri gereğince Cumhurbaşkanına hakaret suçundan resen soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
PATY CİNAYETİ
Fransa’da 16 Ekim Cuma günü ortaokulda tarih-coğrafya öğretmeni olan 47 yasındaki Samuel Paty, basın ve düşünce özgürlüğü konusunu işlemek için başka şeylerin yanı sıra Charlie Hebdo mizah dersinde çıkan Muhammed peygamber karikatürlerini gösterdiği gerekçesiyle önce iki hafta radikal İslamcı çevrelerin sosyal medya üzerinden saldırısına maruz kalmıştı. Bu kampanyadan etkilendiği sanılan 18 yaşında bir Çeçen okulun önüne giderek öğretmeni bıçaklayarak öldürdü ve ardından kafasını kesti.
Yaşanan cinayet Charlie Hebdo’nun Muhammed peygambere ilişkin karikatürlerini yeniden gündeme taşımış; Türkiye hükümeti çeşitli yollarla dergi yayınlarını hedef göstermişti.
TÜRKİYE-FRANSA GERİLİMİ
Öte yandan Türkiye-Fransa arasında son dönemde yaşanan gerilim Libya ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmalarında yaşanan ihtilafla başladı. Gerilimin tırmanması sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşılıklı kişisel suçlamalarda bulunmuştu. Son olarak Erdoğan, Fransa’nın Türkiye’ye karşı boykot kampanyası başlattığını iddia ederek; Fransız mallarına karşı boykot çağrısı yapmıştı. Ancak bu çağrıya gerekçe yapılan iddia Fransa tarafından yalanlanmıştı.