Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle CHP Hamburg Birliği’nin davetlisi olarak Hamburg’a gelen deneyimli siyasetçi Murat Karayalçın, Armada Düğün salonunda yüzlerce kişiye hitap etti.
Haber : Salih Kartal (Gazetem.eu / Liman) / Fotoğraflar: Yaşar Yıldırım/ Emir Han
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 üncü kuruluş yıl dönümünde Hamburg CHP Birliği teşkilatının organize ettiği toplantı, Hamburg’un nezih salonlarından “Armada”da yapıldı.Kırmızı beyaz renklerle süslenmiş ve çeşitli ikramların yapıldığı salonda yoğun katılımın olduğu gözlendi. Siyasetçiler,İşinsanları, STK temsilcileri ve vatandaşların hazır bulunduğu coşkulu bir atmosferde şiirler ve müziklerle başlayan program Türkiye’den davet edilen tecrübeli siyasetçi Murat Karayalçın konuşmacı olarak hazır bulundu.
Aytun Ede’nin teknik desteği eşliğinde Cemalettin Zeyrek’in müzikleri ve Hüseyin Ertuğrul’un şiirle renklendirdiği program, Başkan Hulusi Işıtan’ın konukları selamlamasının ardından Türk siyasetne damga vuran siyasetçilerimizden Murat Karayalçın konuştu.
Murat Karayalçın
Samsun doğumlu ve Ankara Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi mezunu olan Karayalçın.. CHP İstanbul İl Başkanlığı, Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Dışişleri Bakanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Bşkanlığı görevlerinde bulundu.
MURAT KARAYALÇIN’IN KONUŞMASINDAN ÖZET BÖLÜMLER
“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kamal Atatürk’ü Hamburg CHP örgütünün hazırladığı bu programda saygı, sevgi, minnetle ve rahmEtla anıyorum. Emperyalistlerin yenilmesinde, işgalcilerin topraklarımızdan kovulmasında, devletimizin kurulmasında sevgili önderimizle birlikte onun yanında yeralmış sivil asker ayrım yapmaksızın bütün hepsini şükran ve minnetle anıyorum” diyerek başladığı konuşmasında,Ankara’nın başkent olması yolundaki Atatürkü’ün titiz çalışmalarını detaylarıyla anlattı. Ankara Belediye Başkanlığı yaptığı dönemlerdeki anılarından örneklerle Ankara hakkında konuştu.
KİŞİ BAŞI GELİR 48 DOLAR
Eski Belediye Başkanı, Milletvekili, Bakan, Başbakan Yardımcısı olarak devletin çeşitli kademelerinde görev almış olan Karayalçın yapacağı konuşmasında kendisinden beklentilerin bilançoyu ortaya koymak olduğunu düşündüğünü dile getirerek . “Ülkelerin gelirleri ülkelerin durumlarını yansıtmasında önemli bir ağırlığa sahiptir “ dedi. 1923 yılında kişi başı gelirin yaklaşık 48 Dolar civarında olduğunu 2023 yılı itibarı ile tahmini olarak kişi başı gelirin 12 Bin Dolar olacağının öngörüldüğünü dile getirdi. İhracaat’ta 70’li yıllardan bugüne kadar olan gelişmelere değinen Karayalçın, AKP hükümetinin 2023 yılı sonundaki ihracaat öngörülerinin tutmadığını rakamlarla detaylandırarak, içinde bulunulan duruma vurgu yaptı. 1960’lı yıllarda yaklaşık aynı gelir seviyesindeki ülkeler ile Türkiye kıyaslamasını yapıp, günümüzdeki kişi başı gelir seviyelerini karşılaştırarak devam ettiği konuşmasında Kore örneğini verdi. Gelir seviyesi temel alınarak sıralanan G20 ülkeleri grubu içindeki Türkiye bu gün ilk 20’nin içinden çıkmış durumdadır. 2023 Yılı sonrası tekrar G20 grubuna dahil olmasının beklendiğini anlattı.
ÜÇ BAŞARISIZLIK
Her konuya girmediğinin altını çizen Karayalçın, üç başarısızlığı önemsediğini belirterek üzerine düşüncelerini aktardı.“Demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarında maalesef çok başarısızız. Son yıllarda uzun uzadıya konuşmalar yerine bir takım göstergeler ile sonuçları gösteriyorlar. Bu göstergeler itibarıyle maalesef demokrasi konusunda insan hakları konusunda hukuk devleti konusunda ülkeme yakıştıramadığım bir seviyede bulunuyoruz. Bu temel bir başarısızlık.”
Gelir dağılımındaki dengesizliğe dikkat çeken deneyimli siyasetçi Karayalçın, milli gelirlerin toplum içindeki olması gereken dağılım sistemini ve günümüz Türkiye’sindeki dengesiz dağılımı ve sonuçlarını anlattı.
“Bana göre bir ülkenin performansında gelir önemlidir, ama o gelirin nasıl dağıtıldığı ondan da önemlidir.” diye devam ettiği konuşması alkışlarla karşılandı..
Konuşmasının devamında toplumsal barışın nasıl olabileceğini, çeşitliliğin aslında bir zenginlik olduğunu, bu zenginliğin iyi kullanılması halinde Türkiye’ye atılım gücü vereceğinin mesajını verdi. Ayrıştırıcı ve kindar söylemlerin toplumsal barışı sağlanamayacağına da vurgu yaptı.
BAŞARIMIZ SAVAŞMAMAMIZ
Cumhuriyetin kuruluş tarihinden geriye doğru 100 yıllık tarihten 1823’ten 1923’e kadar olan zamanda yapılan savaşlarda Osmanlının devleti ayakta tutabilmek için verdiği mücadeleyi ve sonrasındaki Anadolu topraklarındaki işgale Cumhuriyetçilerin o ortamda emperyalizme karşı dünyadaki ilk kurtuluş savaşını kazandıklarını ifade etti. Anadolu coğrafyasındaki savaş ihtimalinin en yüksek olduğu bölge olarak tanıdığını anlatarak dünyanın başka bölgelerinde böylesi bir durumun olmadığını eski bir bakan olarak bildiğini paylaşarak konuşmasına devam etti. Türkiye’nin etrafındaki yapılan savaşları ve yakın geçmişteki savaşları dağılan devletleri anlatarak Türkiye’nin bütün sorunlarına rağmen savaşlara dahil olmadan ayakta kaldığını vurgulayan Karayalçın Atatürk’ün şu ünlü “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesinin bunda etkili olduğunu söyledi.
Atatürk’ün düşüncesi ve önerilerini bazı siyasilerin dikkate almadığını ve bu düşüncelerin bazı komşu ülkeler ile politik sorunları beraberinde getirdiğini, özellikle Suriye ve oradan gelen sığınmacıların maddi ve siyasi toplumsal sorunlarının ağırlığına dikkat çekti.
Program soru-cevap faslıyla son buldu.
Chp hamburg birliğinin yönetimini ve başkanını kutlarım. Cumhuriyetin 100. Yılını anlamlı bir şekilde kutlamışlardır.