Galatasaray kulübünün 1930’lu yıllarda başlatığı ve günümüze kadar gelenek haline gelen Pilav Günü, Galatasaray Hamburg derneğinin TGH bahçesinde düzenlediği etkinlikle gerçekleştirildi.
Haber / Fotoğraflar: Salih Kartal (gazetem.eu / Liman )
Galatasaray Hamburg taraftar derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da geleneği bozmadan “Pilav Günü” düzenledi. Tarihçesi 1930’lu yıllara dayanan gelenek Hamburg Türk Toplumu (TGH) bahçesinde yapıldı. Etkinliğe Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz (SPD), Milletvekili Ali Şimşek (SPD), Murat Kaplan (TGH Bşk.), Fenerbahçeliler derneği Başkanı Mustafa Çömlek, Hamburg Beşiktaşlılar derneği onursal başkanı Lütfü Kortağ, Sivasspor taraftar deneği başkanı Ruhi Özer, Galatasaray Hamburg eski başkanları Behçet Algan (Kurucu Bşk), Abdulah Akar, Ziya Toprak, Kamuran Pelek, Durak Demir ile yeni başkan Nihat Kırmızı ve üyeleri. İşinsanları Mehmet Geyik, Namık Yener Katıldı. Bazı spor dernekleri ve STK başkan ve temsilcilerinin pilav gününe iştirak etmeyişi dikkat çekti.
THG binasına asılı duran çeşitli bayrakların altında samimi bir atmosferde yapılan etkinlik, başkan Nihat Kırmızı’nın misafirleri selamlamasının ardından güne adını veren pilav milletvekilleri tarafından servis edildi.
Başkan’dan birlik mesajı
Başkan Nihat Kırmızı şunları söyledi: “Pilavımız 1934’den beri yapılan birleştirici bir gelenek, ben bunu çok önemsiyorum. Yaklaşık 20 yıldır biz bunu yapıyoruz. Burada amaç sadece Galatasaraylı değil, buradakilerin yarısı Fenerbahçeli, yarısı Beşiktaşlı işin güzelliği burada. Birleştirmek bizim için en önemli unsur olması lazım. birleşmemizin zamanı. Hepiniz hoşgeldiniz.”
Başkanın konuşmasının ardından onuşmasının ardından Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Ali Şimşek pilav ikramını başlattı. Davete katılan başkanlar, ezeli rekabetin saha dışında da dostluklarla devam etmesi gerektiğinin mesajlarını vererek aşçı Beyhan Acar’ın hazırladığı özel pilavın tadına baktılar.
PİLAV GÜNÜNÜN TARİHÇESİ
Galatasaray camiasında her yıl haziran ayının ilk Pazar günü Pilav Günü yapılması ve Pilav Gününde Galatasaray Pilavı sunulması, Galatasaraylılar Derneği’nin 1930’lu yıllarda almış olduğu bir dizi kararlar sonucunda başlatılmıştır. Gelenek haline gelen Pilav Günü, ilk kez 1 Haziran 1934 tarihinde yapılmıştır. Derneğin 30 Nisan 1934 tarihli toplantısında “Bütün Galatasaraylıların bulunabileceği bir ziyafet tertibine” ve 14 Mayıs 1934 tarihli toplantısında da “Galatasaraylılar Ziyafetinin 1 Haziran 1934 Cuma günü verilmesine” karar verilmiştir. Ertesi yıl, Pilav Günü tarihi belirlenirken, bir yenilik getirilmiştir. Galatasaraylılar Derneği’nin 17 Nisan 1935 tarihli toplantısında, “Galatasaraylılar Senelik Yemeğinin 31 Mayıs 1935 Cuma günü verilmesine ve yemek olarak Kuzu Pilavı, sebze ve Kaymaklı Ekmek Tatlısı ikram edilmesine” karar verilmiştir. Olağanüstü beğeni kazanan bu yemek Galatasaray Pilavı olarak yerleşmiş ve Pilav Günlerinin esas mönüsünü oluşturmuştur. Galatasaraylılar Derneği’nin her yıl haziran ayının ilk pazar günü düzenlediği Ananevi Pilav Günü’nde tüm Galatasaraylılara Galatasaray Pilavı sunulur. Ayrıca, okulun normal yaşam düzeni içinde, her hafta cuma günleri, öğle yemeklerinde öğrencilere Galatasaray Pilavı ikram edilir.
Böylece, Galatasaray Pilavı Gününün başlangıç tarihi 1 Haziran 1934 günü ve Galatasaray Pilavı’nın Pilav günlerinde sunulmasının başlangıç tarihi ise, 31 Mayıs 1935 günüdür.
Kullanılan malzeme: (Kişi başına)
Pilavlık Pirinç 80 gr. Et 300 gr.
Kuş üzümü 7 gr. Dolma fıstığı 7 gr
Tereyağı 25 gr. Karaciğer – Tuz
Soğan Karabiber”
kAYNAK: Galatasaray Lisesi İnternet sitesi