Hamburg’da yaşayan göçmen kökenliler, Alman medyasının yayınlarının kendilerini yeteri kadar yansıtmadığını dile getirdiler. Hamburg Türk Toplumu (TGH) salonunda yapılan paneldeki konuşmacılar Hamburg NDR yöneticilerine yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aktardılar.
Haber vr Fotofraflar: SALİH KARTAL (Gazetem.eu/LİMAN)
Almanya’da 2. Dünya savaşı sonrası ortaya çıkan işgücü açığını kapatmak için 1960’li yılların başında çalışmak üzere yurt dışına i gelenlerden, günümüze kadar geçen sürede çeşitl sorunlar ortaya çıktı. Önceleri geçici işçi olarak gelenler beklenildiği gibi geçici olmaktan kalıcı olma yönünde evrim geçirdi. Bu evrim süresinde 2. ve günümüzdeki 3-4. generasyonun beklentileri de evrim geçirerek farklı bir boyut kazandı. Artık son generasyon kendilerini misafir işçi olarak görmeyip tam uyum sağlamış ve Alman toplumunun bir parçası olarak gördüğünü her platformda dile getiriyor.
TGH KURUCULARINDAN ERTEKİN ÖZCAN İÇİN SAYGI DURUŞU
Bu çerçevede bazı Alman yayın kuruluşlarının göçmenleri yeteri kadar dikkatte almadıkları ya da olumsuz haberlerle gündeme getirdikleri kanısına vardıkları da dile getiriliyor. Bu tür konulara açıklık getirmek üzere TGH öncülüğünde Hamburg NDR yöneticilerinin davet edildiği panelde, yüzde 38’i göçmen kökenli insanın yaşadığı Hamburg’da ne gibi projeler yapılabileceği görüşleri paylaşıldı. Panele TGH çatı derneği ve diğer göçmen toplumlarından davetliler katılırken, toplantı samimi bir ortamda cereyan etti.. Geçtiğimiz günlerde vefat eden TGD Kurucu Başkanı Ertekin Özcan için yapılan saygı duruşu sonrası panel gündemine geçildi.
SİYASET VE STK TEMSİLCİLERİ İŞTİRAK ETTİ
Siyasetçilerden Milletvekili ve Grup Başkanı, Grup Sözcüsü ve Belediye Başkan adayı Dennis Thering (CDU), Güngör Yılmaz (SPD), Hakan Demirel (Hamburg Mitte Bölge Yönetim Kurulu Üyesi), Dr. Anke Frieling (Hamburg Eyalet Milletvekili ve Grup başkan vekili) , dernek temsilcileri, iş dünyasından ve vatandaşların izleyici olarak katıldığı önemli toplantıya Hamburg’da türkçe yayın yapan kuruluşların ilgi göstermediği gözlendi. Panelde Jan Frenzel Hamburg Journal , Ian Kiru Karan Ekonomi Senatorü, Armin Levy “RAAWI” Kurucusu, Derya Tüncel TGH Yönetim Kurulu Üyesi konuşmacı olarak, moderasyon Claudia Unruh ve Önder Zeybek yer aldı.
TGH Başkanı Murat Kaplan, TGH’nın kuruluş nedeni ve gerekçesi üzerine başladığı selamlama konuşmasında “Dünya şehri Hamburg’da yaşayanların 2021 verilerine göre, % 38’i göçmen kökenli. NDR den toplumun geneline yönelik yayın yapılmasını bekliyoruz ” diyerek devam ettiği sözlerinde göçmenlerin de aynı şekilde ilgili (GEZ) aidatlarını ödemelerine rağmen redaksiyon çalışanlarının içinde göçmen kökenli isim olmadığına dikkat çekti ve bu nedenle göçmeler hakkında yeteri kadar haber ve yayın yapılmadığı kanısında olduğunu belirtti. Geçen seneki yaklaşık 5 bin kişilik bir katılımla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinin gerekli iletişimler kurulmasına rağmen yayında yer verilmemesinin altını çizdi. Katılımcılara teşekür ederek bu panelde benzer konuların işleneceğini belirtti.
Sinti-Verein zur Förderung von Kinder & Jugendlichen e.V. Başkanı Christian Rosenberg, “Sinti ve Roma üzerine yapılan yayınların %70’i olumsuz ve küçümseyici haberler. Bizlerin içinde başarılı örnekler de var onlarında göz önüne alınmasını bekliyoruz.” diye konuşarak düşüncelerini dile getirdi.
Armin Levy (RAAWİ” Kurucusu): Yahudi toplumunun kültürü ve yaşamı hakkında yayın yapan “RAAWİ” kurucusu da ilginin yetersizliğine dikkat çekerek daha fazla yer verilmesinin önemli olduğunu belirtti. “Ben burada diğer toplumlar ile gayet güzel ilişkiler içindeyim. Sizler de bizi güvenlik önlemlerine rağmen ziyaret edebilirsiniz. Bizi daha yakından tanıyabilirsiniz.” dedi.
Ekonomi Senatörü Ian Kiru Karan, yaşadığı deneyimlerinde bazı medya gruplarının küçümseyici yayınlar yaptığını örneklerle anlattı ilerleyen dakikalarda “Kendimizi anlatabilmek için, İçinde bulunduğumuz toplumun konuştuğu dili iyi bilmemiz gerekir.Kendimi anlatmanın en güzel yolu budur. Biz yabancı olursak yabancı kalırız” dedi.
Derya Tüncel başından geçen bir olaydan örnek verek bazı durumlarda kültür farkından doğan yanlış anlaşılmaların olduğunu bunun kalıcı etkileri olabileceği yönünde görüşlerini dile getirdi
İzleyicilerin de aktif olarak katıldığı toplantıda genel olarak ayrımcılık üzerine konuşan konuşmacılara Jan Frenzel gerekli hassasiyetin gösterildiğini ve sorunları çözmek için bir araya gelindiğini belirtti. Sosyal mediya platfomlarındaki göçmenler ile ilgili paylaşımlarda gözlenen ürkütücü boyutlara varan yorumların olduğunu ama aksi yöndede yorumların olduğunu belirtti. ” Önceki yapılanlar için bir şey yapamayız. Gelecek için daha özenli çalışmalarımız olacaktır. Bunun için buradayız fikirlere açığız” diye konu hakkında samimi açıklamalar yaptı.
Hamburg NDR’in iki aylık yeni Müdürü Hendrik Lünenborg, ” Toplumun her kesimine hitap eden programlar hazırlamak için çalışıyoruz; yüzde 38’i göçmen kökenli.. Hamburg’ta bu çeşitliliği en iyi şekilde değerlendirmek için arkadaşlara gerekli çağrıyı yaptım.” diyerek başladığı konuşmasında kültürel farklılığa sahip personel sorununun altını çizerek fikirlere açık olduğunu ifade etti.
Yaklaşık iki saat süren program sonrası ikili görüşmelere fırsat veren ikram bölümünde ise, karşılıklı fikir alış verişi yapıldı.