Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımın problemlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde yaptığı konuşmalarla yıllardır gündeme getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şimdi de yurtdışındaki Türklerin finansal bilgilerinin paylaşımının ertelenmesini isteyerek, “Gurbetçinin kara parayla işi olmaz, uygulamayı erteleyin. Suriyelilerin hakları Avrupalı Türklere verilmiyor” dedi
TBMM’de gerçekleşen 2021 bütçesinin gündemi Avrupa’da yaşayan Türklerin talep ve sorunları oldu. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye geldiklerinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması ve Türkiye’deki emekli maaşlarının kesintiye uğratılmaması talebinde bulundu. Çakırözer, yurtdışındaki 6 milyon Türk vatandaşının,Türkiye’deki birikimlerine ilişkin finansal bilgilerin bulundukları ülkeler ile otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulanmasının da ertelenmesini istedi.
YENİ MALİYE BAKANI LÜTFİ ELVEN’A SESLENDİ
Çakırözer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a “Bu anlaşma kara parayla mücadele içinçıktı ama geldiğimiz noktada Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde yaşayanmilyonlarca kardeşimizi sıkıntıya sokacak. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın on yıllarca alınteri dökerek kazandıkları birikimleri kara para gibi değerlendirilemez. Yurtdışındaki vatandaşlarımız bu anlaşmanın ne getirdiğini, nasıl uygulanacağını, üzerine düşen sorumlulukları bilmiyor. Bu anlaşmayı yurttaşlarımızı bilgilendirene kadar ertelemeliyiz. Milyonlarca Avrupalı Türk’ün maddi kayıpları yaşamasını önlemeliyiz” dedi.
GURBETÇİYLERİN KARA PARA İLE İŞİ OLMAZ!
TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,Meclis’te 2021 bütçesi görüşmelerinde yurtdışındaki Avrupalı Türklerin sorunlarını gündeme getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan Çakırözer, Türkiye’nin AB ve OECD üyesi ülkelerle birlikte tarafı olduğu ‘Finansal Bilgilerin Karşılıklı OtomatikPaylaşımı Anlaşmasının’ yükümlülüklerinin 31 Aralık itibariyle uygulamaya gireceğini anımsatarak şunları söyledi:“Bu anlaşma kapsamında yurt dışında yaşayan 6 milyon Türkün ülkemizdeki bankalardaki paraları ve her türlü finansal bilgileri bulundukları ülkelere bildirilmeye başlandı. İngiltere, İspanya, İtalya, İsveç ve Norveç’e yıl sonunda bildirilecek. Almanya,Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde gelecek yıl bildirilecek. Anlaşma kara para ile mücadele için imzalandı ama şimdi yurtdışındaki vatandaşlarımızı vuracak. Türkiye’deki üç kuruş birikimleri nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşıkarşıya kalacaklar. Bu konuda Ankara’nın derhal önlem alması lazım.”
VATANDAŞ ÖĞRENENE KADAR ERTELENMELİ
Bakan Elvan’a anlaşmanın uygulamasının ertelenmesi çağrısında bulunan Çakırözer,“Bu anlaşma ne getiriyor, nasıl uygulanacak, oradaki yurttaşlarımıza hangi yükümlülükler getiriyor? Bu konularda bugüne kadar hiç bilgilendirme yapılmamış. Bunların hiçbiri bilinmeden bu anlaşmanın uygulamaya sokulması vahim bir hata olur. Vatandaşlarımızın bu anlaşma konusunda bilgi eksiklerinin mutlaka giderilmesi lazım. Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ülke ülke gezerek bilgilendirme yapmalı. Ancak ondan sonra uygulamaya konabilir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan Finansal Bilgilerin Otomatik Değişimi Anlaşması’nın 6. maddesinin, erteleme fırsatı tanıdığını belirten Çakırözer “Bu anlaşmanın uygulanması ve yorumlanmasında zorluklarla karşılaşılması durumunda ‘diğer ülkelerleistişare talebinde bulunulabilir’ diyor. Bu hüküm hayata geçirilmeli, Almanya, Fransa gibiülkelerle oturulup konuşulmalı. Vatandaşlarımız için yoğun bir bilgilendirme çalışması yapılmalı. Bu bilgilendirme bitene kadar da anlaşmanın uygulaması ertelenmelidir” dedi.
200 EURO İLE NASIL GEÇİNSİNLER?
Çakırözer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde de Avrupalı Türklerin emeklilik haklarına ilişkin yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirdi. Çakırözer, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz gittikleriülkelerde yıllarca çalışıp birikimleriyle Türkiye’den emekli olmaktalar. Geçtiğimiz aylarda burada bir düzenleme yapıldı. Onlara verilen maaş 200 euro bile değilken, üstüne ‘Sen bu maaşı al ama sakın orada çalışma, çalışırsan bu maaşı da keserim’ dediniz. Bu insanlarAlmanya’da, Fransa’da 200 euro ile nasıl geçinecek hiç düşündünüz mü? Daha yeni çok kısıtlıbir iyileştirme yapıldı. Haftada birkaç saat çalışmanın önü açıldı. İyi ama neden kısıtlıyorsunuz? Onların çalışmasından niye rahatsızsınız? Vatandaşlarımızın yurtdışında çalışmasına engel getirilmemeli, önü açılmalı. Emeklilik maaşları da hiçbir şekilde kesilmemeli” dedi.
SGK’NIN ZARARI GURBETÇİYE YÜKLENEMEZ
Çakırözer, yurtdışındaki Türklerin emekli olduktan sonra çalışmalarına yönelik getirilen bu düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyerek, “Yurt dışında yaşayanyurttaşlarımızın ister yarı zamanlı ister tam zamanlı çalışmalarına Türkiye engel olmamalıdır.Kara deliğe döndürdüğünüz SGK’nin zararlarını, on yıllardır gurbette alın teri dökenkardeşlerimizin sırtından çıkarmaya kalkmak ne hakkaniyete ne de vicdanlara sığmaz” diyekonuştu.
“SURİYELİLERİN HAKLARI AVRUPALI TÜRKLERE VERİLMİYOR”
Çakırözer, görüşmelerde yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’de aldıkları sağlık hizmetleri karşılığında ücret alınmasına da son verilmesi gerektiğini dile getirdi. Yurtdışında yaşayan Türklerin ülkeye geldiklerinde sağlık hizmetlerinden on yıllardır ücretsiz faydalandıklarını hatırlatan Çakırözer, Eylül 2019’da yapılan düzenleme ile acilde yapılantedaviler hariç bu haklarının ellerinden alındığını söyledi. Çakırözer, “On yıllardır gurbetellerde alın teri döken ve birikimini bu ülkede değerlendiren kardeşlerimize, Suriyeli göçmenlere verilen haklar bile tanınmıyor, bunu şiddetle kınıyorum. Bu ayıbın düzeltilmesiiçin ne gerekiyorsa yapılmalıdır” çağrısında bulundu.