Hakkı Keskin: “Suriye`de Alevilere yapılan hunharca katliama gereken tepkiyi göstermeliyiz!”

Siyaset Bilimci, Almanya Parlamentosu Eski Milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin, Suriye’deki Alevi katliamı hakkında bir açıklama yaptı.              

GAZETEM/KONUK YAZAR                                            

Suriye`de, Türkiye sınır bölgesine yakın Lazkiye ve çevre yerleşim alanlardaki Alevi halka yapılmakta olan hunharca katliamlar sürüyor. Son günlerde sistematik ve kitlesel boyut kazanan ve haftalardır sürdürülen hunharca katliamlarda, binlerce Alevi inançlı Kadın, Çocuk ve kişilerin akıl almaz yöntemlerle katledildiği yöredeki uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bu akıl almaz hunharca katliamları şiddetle kınıyorum.

Konunun uzmanı ve tanığı olan gazeteciler günlerdir bu konuda açıklamalarda bulunuyorlar. Uluslararası kuruluşlar ve ülke yetkilileri, soykırım niteliğine varan bu korkunç katliamları kınamaktadırlar.

Değişik ülkelerden paralı asker sıfatıyla Suriye Yönetimindeki HTS saflarında yer alan cihatçı fanatik islamistlerin, alevi inançlı insanların hunharca katledilmelerinde, üzerlerine benzin dökülerek yakılmalarında belirleyici oldukları açıklanıyor. Bazı alevi kadınlarının para karşılığı satıldığı da yapılan açıklamalar arasındadır.

Bu satırları kaleme aldığım saatlerde, Türkiye hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Suriye`deki HTS hükümetine ve lideri Ahmed eş-Şara`ya, Alevilere yapılan bu katliam ve saldırıların derhal son bulması ve katillerin yakalanarak cezalandırılmaları konusunda bir açıklama yapılmadı.

Oysa Suriye`de Ahmed eş-Şara`ya ilk resmi ziyareti yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu.  Ahmed eş-Şara, Türkiye`nin gönderdiği uçakla resmi ziyaretini Ankara`ya yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da karşılandı.

Bu nedenle Ahmed eş-Şara`ya Alevilere karşı yapılan bu hunharca katliamların derhal durdurulmasını, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri bakanı Hakan Fidan derhal yapmalıdırlar.

ABD ve İsrail tarafından göreve getirilen, ABD tarafından örgütlenen Suriye`nin en verimli ve petrol zengini Doğu ve Kuzeydoğu bölgesini kontrol eden ve yüz bine yakın silahlı askeri bulunan SDK (PYD) komutanı Mazlum Abdi ve Ahmed eş-Şara arasında imzalanan anlaşma, Suriye`deki oluşuma açıkça ışık tutmaktadır.

Öcalan tarafından PKK terör örgütü mensuplarına silahların bırakılması çağrısına, Suriye`de ismi PYD olan PKK’lıların uymayacağı açıklandı. Ahmed eş-Şara ve PYD lideri Mazlum Abdi arasında yapılan anlaşma, terör örgütü PYD`nin SDK görünümü altında Suriye`deki varlığını aynen sürdüreceğini kanıtlamaktadır.

Özellikle SDK/PYD ve de Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara üzerinde ABD ve İsrail yönetiminin son derece belirleyici olacağı ve Suriye`de izlenecek politikaların bu iki ülke istekleri doğrultusunda belirleneceği unutulmamalıdır. Türkiye`nin Suriye`deki yeni yönetim üzerinde nedenli etkili olabileceğini zamanla görebileceğiz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir