Hamburg’da ırkçılığa ve polis şiddetine karşı yapılan protestoya beklenenin üzerinde katılım oldu. Korona önlemleri nedeniyle sadece toplam 800 kişiye izin verilirken, bu sayı 14 Bin şeklinde kayıtlara geçti
Hamburg’un merkezinde, Jungfernstieg ve Rathausmarkt’ta ırkçılığa ve polis şiddetine karşı gerçekleşen protestoya geniş katılım oldu. 800 kişi için izin alınan, ancak sosyal paylaşım sitelerinden yapılan duyurularla katılımcı sayısı çok büyük arttı.
Protesto daha önce “Irkçılığa Hayır – Birlikte Güçlüyüz” sloganı altında bildirilmişti. Katılımcı sayısı çok yüksek olmasından dolayı polis ile protesto organizatörü arasında yapılan bir kaç görüşmeden sonra protesto resmen sona erdi, fakat çoğu gösteriye devam etti.
Jungfernstieg ve Belediye binası önündeki Rathausmarkt’ta bir dakikalık saygı duruşunda tüm protestocular diz çöktü. Daha sonra katılımcılar alkışlar eşliğinde “Irkçılığa Karşı Hep Birlikte Mücadele” ve “Siyah Hayat Önemlidir” gibi slogan attılar. Tüm katılımcılar barışçıl davranırken, kalabalığa rağmen mesafelerin korunmasına ve maske takmaya özen gösterildi.
Hamburg polisi gösterilerden önce “Biz sizin yanınızdayız!” şeklinde tweet atarak dayanışmalarını ilan etmiş ve devamında “Irkçılığın toplumumuzda yeri olmamalıdır. Hamburg’daki herkesin kendini güvende hissetmesi için her gün çalışıyoruz” sözleri yer almıştı.
Polis, tweet’lerde işlerinin suçları izlemek ve tehlikeleri önlemek olduğunu söyledi ve “Bu sebeplerden dolayı müdahale edersek, bir kişinin ten rengi, dini veya sosyal statüsü ne olursa olsun bunu yapacağız” denildi.
Protestolar, Minneapolis’te bir polis operasyonu sırasında siyahi Amerikan George Floyd’un ölümünden sonra dünya çapındaki protestoların bir parçası ve Cumartesi günü yapılan gösteriler sadece Hamburg’da değil, ülke çapında gerçekleşti.
Protesto’da bulunan Sol Parti milletvekili Mehmet Yıldız konu hakkındaki görüş ve gözlemlerini Gazetem.eu’ya açıkladı.
Mehmet Yıldız Rathaus-Gänsemarkt arasında çok büyük kalabalığın bulunduğunu, sayının 40-50 Bin arasında olduğunu söyledi. Irkçılığın sadece ABD’de değil, dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Yıldız, ”Bir yerde bir şey olunca canlanma olur. ABD’deki olaydan dolayı bir canlanma oldu ve sistem sorgulanıyor” diye konuştu. Almanya’da da ırkçılar tarafından 200’ün üzerinde insanların katledildiğini, NSU olaylarının ve en son Hanau’da gerçekleşen saldırının buna birer örnek olduğunu belirten Yıldız, ”Özellikle ırkçılığa karşı mücadele gerekiyor. Irkçı faşitler özellikle üst düzeyde, örneğin Polis Teşkilatlarında ve Askeriye’de. Alman Parlamentosu’na baktığımızda ırkçı bir Parti ve ırkçıların güç kazanması. Bugün ırkçıların güç kazanmış olması, Almanya için utanç vericidir. Buralara bakmak ve güçlü mücadele etmek lazım. Bugünkü gösteride katılımcıların yüzde 95’i gençlerden oluşuyordu, bu sevindirici bir durum.Gençler ırkçılığı kabullenmeyip, birlikte yaşamın güçlendirilmesini istiyor. Hep birlikte bu konuda mücadele etmeliyiz” dedi.
Derleme: Naciye ASLAN