Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ), lideri Ahmet el-Şaraa (eski adıyla Muhammed el-Colani) öncülüğünde Suriye’de kontrolü hızla ele geçirerek geçici bir hükümet kurdu. Şaraa, azınlık haklarını koruyacaklarını ve inançlara saygı göstereceklerini söylese de İdlib’den getirilen yöneticiler ve sosyal kontrol çabaları kapsayıcılık konusundaki endişeleri artırdı.
GAZETEM/HABER
Foto:Youtube
Ekonomik ve Siyasi Gelişmeler
HTŞ’nin serbest piyasa ekonomisi vaatleri, ticaretin İslami değerlere uygun olarak kısıtlanıp kısıtlanmayacağı sorusunu beraberinde getiriyor. Yeni Ekonomi Bakanı Basil Abdülaziz’in açıklamaları, rekabetçi bir sistem öngörse de uygulamanın nasıl şekilleneceği belirsiz.
Yönetim Anlayışı ve Tepkiler
Geçiş süreci Mart 2025’e kadar sürecek şekilde planlanırken, HTŞ’nin otoriter yapıya kayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Sosyal medyada, militanların kıyafet ve davranışlara müdahale ettiği iddiaları gündemde. Aynı zamanda, teslim olan askerlerin infazına dair görüntüler büyük tepki topladı.
Güvenlik Sorunları
Şam’daki güvenlik güçleri yetersiz kalırken, HTŞ sınır bölgelerindeki çatışma potansiyelini azaltmak için çalıştığını belirtti. ABD ve BM, bu sürecin kapsayıcı bir geçişe evrilmesi gerektiğini vurguluyor.
Şaraa’nın Açıklamaları
Sky News’e konuşan Şaraa, İsrail’le savaşa girmek istemediklerini ve Batı’nın korkmasına gerek olmadığını ifade ederek, “Halk savaştan yoruldu ve yeni bir savaşa hazır değil” dedi. Ancak, HTŞ’nin Taliban’a benzer bir yönetim vizyonu taşıdığına dair geçmişteki söylemleri, demokratik bir yönetim vaatlerine gölge düşürüyor.
HTŞ’nin gelecek hamleleri ve uluslararası tepkiler, bölgedeki dengeyi nasıl etkileyecek, zamanla netleşecek.