HÜKÜMET GÖZÜNÜ GURBETÇİNİN ÜÇ KURUŞUNA DİKTİ

Yastık altı paralarda sıra yurt dışı Türkler’de. “Yuvam” adı altında hesap açılarak, yurt dışındaki Türkler’in yastık altı paraları Anavatan’da değerlendirilmesi planlanıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarının Türkiye’de değerlendirilmesi için yeni hamle. 

TCMB’den yapılan yazılı açıklamada, yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarının Türkiye’de değerlendirmesinin teşvik edilmesi için yurt içi bankalar nezdinde ‘Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM)’ hesaplarının açılmasına karar verildiği belirtildi.

TASARRUFLARIN TÜRKİYE’DE DEĞERLENDİRİLMESİ PLANLANIYOR

Açıklamada, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın tasarruflarının ülkemizde değerlendirmesinin teşvik edilmesi, bu tasarruflarını ülkemizde değerlendirmek isteyen vatandaşlarımıza her koşulda kazanımlarını koruyacağı bir tasarruf yapısı oluşturulması ve söz konusu tasarrufların ülkemiz ekonomisine kazandırılarak ekonomik büyüme ve ödemeler dengesine katkı sağlanması amacıyla; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurt içi bankalarda açtıracakları ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, Türk lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabileceklerdir. YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecektir. Bankamızca YUVAM hesap sahiplerine kur koruması sağlanırken hesapların vadelerine göre değişen oranlarda ilave getiri de sağlanabilecektir. YUVAM hesaplarına işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı ve Bankamızca verilecek ilave getiri toplamı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda teşvikten faydalanılamayacaktır. YUVAM hesaplarına ilişkin Tebliğ ve Uygulama Talimatı Bankamız internet sitesinde yayınlanmıştır” denildi

Bu arada Merkez Bankası YUVAM hesaplarına yönelik uygulama talimatı yayınlayarak, bu kapsamda TL’ye dönüştürülen hesaplara vadesine göre yüzde 2’ye kadar ilave ödeme yapılabileceğini hükme bağladı. Buna göre gurbetçi hesaplarında, diğer dönüşüm hesaplarından farklı olarak vade 24 aya kadar çıkabilecek. Asıl farklı uygulama olarak ise 6 vadeli hesaplar için yüzde 1, 1 yıl vadeli hesaplar için yüzde 1.5 ve 24 ay vadeli hesaplar için de yüzde 2 oranında yıllık getiri sağlanacak.

Tebliğ, 21 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlandığında, bu kapsamda açılacak mevduat hesaplarına bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında faiz uygulanamayacağı hükme bağlanmış ancak üst sınır belirtilmemişti. Yeni düzenleme ile tebliğin 4’üncü maddesine bir fıkra eklenerek, Merkez Bankası bu hesaplara uygulanacak mevduat faizinin üst sınırını belirleme konusunda yetkilendirildi.

Altın Hesaplarının TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında tebliğde de değişiklik yapılarak, Merkez Bankası mevduat hesabına uygulanacak azami faiz oranlarının belirlenmesinde yetkilendirildi.

Kaynak : ARTI49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir