Almanya’nın Thüringen eyaletinin Jena şehrinde, mahalle sakinlerinin oylamasıyla bir meydana ölümünden 20 yıl sonra kendisini anmak ve hatırlamak için Enver Şimşek’in adı verildi. Enver Şimşek, Jena’da kurulan NSU’nun (Nationalsozialistische Untergrund) 2000- 2007 yılları arasında Almanya genelinde işlediği seri cinayetlerin ilk hedefiydi.
Dilara EKİNCİ BirGün / Thüringen
Jena şehrinde “Enver Şimşek Meydanı”nın resmi açılış töreni gerçekleşti. Törene katılan Thüringen Eyalet Başkanı Bodo Ramelow, Belediye Başkanı Thomas Nietsche, Nürnberg Türkiye Başkonsolosu Serdar Deniz ve Şimşek ailesi tarafından konuşmalar gerçekleştirildi. Törene çok sayıda Jena sakini, sivil toplum örgütü temsilcileri ve ırkçılık karşıtı gruplar pandemi kurallarına uyarak yoğun katılım gösterdi.
Enver Şimşek, 9 Eylül 2000 yılında Nürnberg’de neonazi örgüt NSU tarafından katledilmişti. NSU, 2007 yılına kadar toplamda 8’i Türk 10 kişiyi katletti ve 43 kişiye cinayet teşebbüsünde bulundu. Örgütün kurucuları ve liderleri Thüringen’in Jena şehrinden olmasına rağmen şehirde bunun hiç tartışılmaması nedeniyle, şehir ve eyalet yetkilileri sivil toplum örgütleri tarafından sıkça eleştirilmişti. 2018 yılında yapılan oylamayla şehir sakinlerinin de isteğiyle Winzerla semtinde meydana Enver Şimşek’in isminin verilmesi kararlaştırılmıştı. Meydan, bugün düzenlenen anma töreniyle resmi olarak “Enver Şimşek Meydanı” ismini aldı.
RAMELOW: BUGÜN HALA UTANIYORUM
Törende gerçekleştirilen konuşmalarda Jena Belediye Başkanı Thomas Nietsche “Bugün burada yalnızca Enver Şimşek’i değil, ırkçı saldırıların hedefi olmuş tüm kurbanları anıyoruz. Toplum olarak sorumluluğumuzu bilerek anti-semitizim ve ırkçılığa geçit vermemeliyiz” dedi. Ardından konuşma yapan Thüringen Eyalet Başkanı Bodo Ramelow ise Enver Şimşek’in eşi ve çocuklarından Alman yetkililerinin yıllarca gösterdiği ihmalkar tutum nedeniyle özür diledi. Ramelow “Adile Hanım bunun ırkçı bir saldırı olduğu yıllarca söyledi ancak kimse onu duymak istemedi. Bunu düşündükçe bugün hala utanıyorum.” dedi. Devletin kurumlarının Almanya’daki aşırı sağ sorununu bugün dahi görmek istemediğini eleştiren Ramelow, Nordrhein-Westfalen eyalet polisinde birkaç gün önce ortaya çıkan sağ yapılanmayla 29 polisin açığa açılmasını hatırlattı.
YALNIZCA TÜRK OLDUĞU İÇİN HEDEF ALINDILAR
Ardından törende konuşan Nürnberg Türkiye Başkonsolosu Serdar Deniz, NSU’nun insanları yalnızca Türk olduğu veya Türk’e benzedikleri için öldürdüğünü ve öldürmeye teşebbüs ettiğini belirterek, Merkel’in “ırkçılık bir zehirdir” sözlerini hatırlattı, “Almanya’daki Türklerin göçmen değil Almanya’nın asli unsuru olarak kabul edilmesi ve bunun Alman dostlarımız tarafından içselleştirilmesi gerekmektedir” dedi.
MÜNİH’TEKİ SÜREÇ HAYAL KIRIKLIĞIYDI
Son olarak sözü alan merhum Enver Şimşek’in oğlu Abdülkerim Şimşek “Babamla paylaşacak çok şeyimiz vardı, onu hala özlüyorum” dedi ve uzun yıllar boyunca gördükleri suçlu muamelesine değinerek olayların hala aydınlatılamadığı belirtti, “hala neden babamın hedef olarak seçildiğini bilmiyoruz, Münih’teki süreç hayal kırıklığıydı” dedi.
Konuşmaların ardından alanda toplanan kalabalık, Şimşek ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu, katılımcılar Enver Şimşek Meydanı’na asılan plakanın önüne çiçek bıraktılar. Plaka’da Enver Şimşek olayı hakkında Almanya Federal Anayası’nın ilk maddesi olan “İnsan onuru dokunulmazdır” sözü ve NSU tarafından katledilen insanların ismi yazıldı.