Karanlığa Karşı Aydınlık, Zulme Karşı Adalet 

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta yaşanan Madımak Katliamı’nı anlatan “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgeselinin özel gösterimleri  Avrupa’nın birçok kentinde gerçekleşti. Hamburg’un Dammtor semtindeki Cinemax’ta  gösterime sunulan  4,5 saatlik Belgesel filmi 500 kişi izledi.

HABER : Mehmet Atak (Gazetem.eu),   YORUM: Gölge Işık Birden  / Fotograflar: Anonim

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu‘nun girişimiyle, bir yılı aşkın sürede yapımı  127 kişinin yoğun gayretleriyle tamamlanan “Çok Kötü Bir Şey Oldu – Madımak Katliamı ve Ötesi ” adlı belgesel Film,  Avrupa ülkelerine özel  olarak  gösterime sunuldu.
Sadece Madımak Oteli’ndeki yangını değil, o andan önceki süreci ve sonrasını da bilinmeyen ayrıntılarıyla işleyen belgeselde Alevilerin yaşadığı baskının kökenleri ve eşit yurttaşlık mücadelesi tolumsal, siyasal, tarihsel boyutlarıyla ele alınıyor. 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yapımcılığında, birçok Alevi kurum ve kuruluşunun desteğiyle yürütülen Madımak Katliamı Hafıza Merkezi (madimak.org) projesi iki bölümden oluşuyor. Belgeselin yönetmeni Ümit Kıvanç, müzikleri ise Erdal Erzincan’a ait.

TÜRKİYE -AVUSTURYA  MAÇINA RAĞMEN  500 KİŞİ İZLEDİ

EURO 2024  Çeyrek finali için Lepzig’de oynanacak Türkiye- Avusturya maçına rağmen  Cimemax sinema  salonunu dolduran 500  izleyiciden bazılarının,  2 Temmuz’da yaşanan Sivas’taki  Madımak Oteli faciasını ilk defa olarak bu kadar kapsamlı   tarihi bir belgesel filmde izlerken, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadıklarına şahit olundu.

Belgesel film gösteriminde Hamburg ve çevresinnde iİş dünyası,  Siyaset, Spor, Sanat, STK , Eğitim ve Medya branşlarından katılımcılar hazır bulundu. 

Filmde sık adları zikredilen  o dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller,Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ile diğer ilgili Bakanlar, Genel Kurmay Başkanı Doğan Güreş, Vali Ahmet Karabilgin,   Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu ile  ünlü yazar Aziz Nesin‘in olayla konusundaki  ifadeleri..Pir Sultan Abdal Şenlikleri için davetli olarak  geldikleri Sivas’ta hayatını kaybeden 33 Canın aileleriyle yapılan görüşme sahneleri ve Madımak Oteli Katliamı görüntülerinin yer aldığı Belgesel biraz teferruatlı  olmasına rağmen yine de tarihe ışık tutacak başarılı bir eserdi.  Emeği geçenleri kutluyoruz. 

Öte yandan, Belgeselin sinema gösterimi aşamasında  görev alan isimler de şunlardı:

Madımak Katliamı Belgeseli Hamburg Komitesi:
AABF Kuzey Bölge Temsilciği, Hamburg Alevi Kültür Merkezi, Hamburg Alevi Toplumu – Haak-Bir, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi, Alevi Kültür Merkezi Harburg,
Geestacht Alevi Kültür Merkezi, Hamburg Alevi Vakfı adına şu isimlerden oluştu: AABF Denetim Kurulu üyesi Erkan Erçin, AABF Kuzey Bölge Sekreteri Hüseyin Kayaturan,
AABF Kuzey Bölge Yönetim Kurulu üyesi Ali Ildem, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri Serdal İme ve Murat Tosun, Haak-Bir başkanı Özlem Bütün ve sekreteri Ayfer Orhan, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi Başkanı Elif Mike ve yönetimden Veysel Akpınar, Geestacht Alevi Kültür Merkezi Başkanı Yusuf Çetin, Harburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Medet Doğan.

Belgesel Filmin İzlenmesinde Dayanışma Gösteren Dernekler: 

Demokrat Çorumlular Platformu -Hamburg Kuzey Almanya Tokatlılar Derneği, DIDF-Hamburg, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, CHP Hamburg Birliği, Demokrat Hamburg Kültür Derneği, Hamburg Fenerbahçeliler Derneği, Hamburg Beşiktaşlılar Birliği, Kuzey Almanya Beşiktaşlılar Birliği, Hamburg Galatasaraylılar Derneği

ERKAN ERÇİN : ” MADIMAK KATLİAMI PROJESİ BİR ANITTIR!”

Almanya AleviBirlikleri Federasyonu Denetim Kurulu Üyesi Erkan Erçin, Cinemax adlı sinema salonunda gösterime sunulan 4,5 saatlik Belgesel  film öncesinde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

İşte Erkan Erçin’in o konuşması: 

Sevgili Canlar, Sevgili Dostlar,

2 Temmuz 1993, Sivas Madımak Otelinde, yalnızca 33 kişinin değil, insanlığın katledildiği bir tarih olarak hafızalara kazındı.

Hafızamız ortak, gözyaşlarımız bir…

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu kurduğu ve Türkiye deki kurumlarımızın manevi desteği ile Madımak Katliamı Hafıza Merkezi çalışması kapsamında; Madımak Katliamı ve gerisindekilerin en doğru şekilde aktarılması için çok uğraşıldı. Madımak Dijital Kütüphanesi, Madımak Sanal Müzesi, Madımak Belgesel Filmi, Madımak Sözlü Tarih Görüşmeleri, Madımak Web Belgeseli olmak üzere, bu 5 farklı proje ile oluşturulan Madımak Hafıza Merkezine onlarca can, kurum çok emek verdi.

Verilen emeklere aşk ola.  Şimdi sıra emeğimizin dünyaya açılmasında.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratmayı ve sorumluluk alınmasını sağlamayı amaçlayan bir yüzleşme çağrısı olarak hayat buldu. Bu anlamıyla Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, hakikatlerin toplumsal hafızada yer edinmesi, dünyaca tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için inşa edildi.

Bu kapsamlı Proje, 33 canımızın onuruna hazırlanmış, dünyanın her bir köşesinden gökyüzüne bakan herkesin görebileceği bir anıttır. Madımak Katliamını unutturmamak için, adaletin tesis edilmesi ve toplumsal yüzleşmenin sağlanması adına mücadele eden herkesin desteği ve katkılarıyla oluşturulmuş bir dijital tarihsel alandır.

Bu gibi katliamların toplumsal belleğimizde açtığı yaraları sarmak ve vicdanlarımızda yarattığı utancı temizlemek, demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan herkesle, Madımak Katliamı Hafıza Merkezlerinin kurulmasıyla   yapabileceğimize inanıyoruz.  Birlik ve dayanışma içinde, geçmişin yaralarını sararak, barış ve hoşgörü dolu bir gelecek inşa etme çabamızda bu proje önemli bir adım olmuştur.

Karanlığa karşı aydınlık

Zulme karşı adalet için

Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız

MADIMAK KATLİAMI BELGESELİ  HAMBURG KOMİTESİ:

Erkan Erçin, Hüseyin Kayaturan, Ali İldem, Serdal İme, Murat Tosun, Özlem Bütün, Ayfer Orhan, Elif Mike, Veysel Akpınar, , Yusuf Çetin, Medet Doğan.

Ve.. Gölge Işık Birden’den Madımak Yorumu: SEVGİN VARSA TÜRKÜ YAKARSIN,  SEVGİN YOKSA İNSAN!..

İnsan bedeninde yaklaşık 1 Trilyona yakın hücre olduğu söylenir. Hücreler canlıdır ve olan herşeye tepki verirler.
Acısına da, tatlısına da.

„ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU“
Evet bu, Hamburg’da  katıldığım, 2 Temmuz 1993 günü  Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında
Madımak Oteli‘nde yaşanılan ve bu acının tarifine tüm kelimelerin kifayetsiz kaldığı, dramın belgeselinin adıydı.
Her bir hücremin acıdığı.
Denir ki ; “Yaradan insan olma görevini dağlara, taşlara teklif etmiş, onlar ise biz taşıyamayız, bize ağır gelir”
diyerek red etmişlerdir. Bu metaforun ne anlama geldiğini, bir kez daha iliklerime kadar hissettiğim bir geceydi.

Aslında orada, MadımakOteli’nde sadece 33 aydın ve sanatçı insan yakılarak öldürülmedi; aynı zamanda
birikimleriyle, yetenekleriyle, insan sevgileri, idealleri ve meslekleri ile dokunabilecekleri binlerce insan öldü.
Onlar BİR ÖLDÜ, onların anneleri, babaları, eşleri, sevdikleri, çocukları hatta doğabilecek çocukları, bu dünyaya
yetiştirecekleri taze fidanları BİN öldü.

Sevdiğim bir karikatürde, bir adam çiçeğine su verirken, “ben olmazsam sen yoksun, bunu bil” dediğinde, aniden
yağmur yağmaya başlıyordu. Varoluş bu hadsiz kibire, nazikçe kendini hatırlatıyordu.

KİMİZ BİZ? NEYİZ? Nedir bu ötekine, aynı düşünmeyene, aynı yaşam tarzını benimsemeyene, renklere olan
hazımsızlığımız?

Nedir bu, varoluşun özgür iradesine takındığımız bu tavır?

BU NE HADSİZLİK !!!
Karanlığa küfretmeyip, bir ışık yakmaya olan inancım ve seçimim tek tesellimdi.
Kalbimde ince bir sızı ile dışarıya çıktım, yer gök inliyordu
TÜRKİYE…TÜRKİYE…TÜRKİYE diye,
Evet, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Avusturya’yı yenmiş ve çeyrek finale yükselmiştik.
Şarkıda da dediği gibi, *YAPRAK DÖKER BİR YANIMIZ, BiR YANIMIZ BAHAR BAHÇE*
Hayatın sınavlarındaki sorular, çokça çalışılmayan bir yerlerden geliyordu.
SESSİZCE…

Ve Cahit Sıtkı Tarancı’danbir kaç dize hislerime tercüman…

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Gölge Işık BİRDEN

***

(Bakınız: Sivas Katliamı’nın 31. yılı: Madımak Oteli’nde neler yaşandı? Madımak Oteli’nde kaç kişi öldü? – Son Dakika Türkiye Haberleri | Cumhuriyet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir