Dijital ortamda gerçekleşen “Yurt dışında finansal bilgilerin otomatik paylaşımı” konulu bilgilendirme toplantısında, T.C. Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel, Ticaret Ataşesi Uğur Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği Uzmanı Hasan Basri Arıcı ile, Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletlerinden sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve medya mensupları hazır bulundu.
Haber: Mehmet ATAK / Gazetem.eu
Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığı’ndan uzman Ayşe Genez’in organizesi ve Başkonsolos Yonca Yunel’in desteğiyle online sistemde düzenlenen toplantıya, Hamburg ve Schleswig-Holstein eyaletleri dahilinde değişik branşlardan 30 civarında temsilci, canlı telefon bağlantısıyla katılım sağladı. Çeşitli ülkelerle Türkiye arasında uygulanmasına başlayacak ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren “Otomatik Bilgi Paylaşımı” konulu toplantı yaklaşık 2 saat kadar sürdü.
Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığı İnsan Hakları ve Hukuk Koordinatörü Fatih Nişancı‘nın konuya dair detaylı bilgilendirme sunumu ile başlayan görüşme, katılımcıların yazılı şekilde yönelttikleri yoğun soruların cevaplanması ile sona erdi.
İŞTE HAMBURGLU BAZI KATILIMCILARDAN SORULAR ve CEVAPLARI
MESUT SİPAHİ: “Bilgi paylaşımı pandemi sebebiyle 1 yıl ertelensin!”
Eski Türkdanış Temsilcisi ve Resmi Tercüman Mesut Sipahi’nin yönelttiği 6 soru ve sunumu yapan Fatih Nişancı’nın kendisine verdiği kısa cevaplar şöyle:
1) 2011 yılında Abdullah Gül tarafından Berlin’de imzalanan “vergi kaçırmayı önleme ve 2017 senesinde buna ek olarak AKP hükümeti tarafından kabul edilerek daha sonra yürürlüğe sokulan mali konularda otomatik bilgilendirme mevzuatı Avrupa ülkelerinde yaşayan birçok vatandaşımızı hazırlıksız yakaladığı gibi, tıpkı daha önce yaşanılan Merkez Bankası, Çifte Vatandaşlık meselelerinde olduğu gibi çok müşkül durumlara sebebiyet vereceği anlaşılmaktadır.
Halbuki Türkiye Hükümeti 2011 senesinden beri bu durumu bilmesine rağmen niye hiçbir tedbir almamış ve burdaki vatandaşlarımızı zamanında uyarmamıştır..?
Cevap: “Evet haklısınız !”
2) Vatandaşlarımızın Banka bilgilerinin 2020 senesi dahil olmak üzere bildirileceği doğru mudur?
Cevap: “Sadece 31 Aralık 2020 tarihindeki Banka Hesap Bakiyesi bildirilecek; ev, arsa, tarla, kira, emeklilik maaşları gibi bilgiler verilmeyecektir.”
3) Peki ama vatandaşın Banka hesabı bulunduğunu öğrenen Alman Maliyesi, şayet dönüp de vatandaşımızdan ilgili banka hesabının son beş ve hatta on seneye dair hesap hareketlerini içeren bilgilerini isterse, bütün bu bildirmeyeceğiz dediğiniz bilgilere ulaşmış olmayacak mı?
Cevap: !…
4) Sayın yetkili, bu anlaşmayla Almanya ve diğer zengin ülkelerin derdi Türkiye gibi ülkelerde büyük yatırımlar yapan, yahut parayla büyük paralar kazanan kendi vatandaşlarının vergi kaçırmalarını önlemek olduğu belli olduğu halde ve bunların sayılarının Avrupada yaşayıp üç beş kuruş birikimleriyle Türkiye’de küçük yatırımlar yapmış milyonlarca insanlarımızın sayısıyla mukayese dahi kabul etmemesine rağmen, Türk Hükümeti bu anlaşmaya neden hiçbir çekince koymamış, ve mesela buradaki işçi vatandaşlarının özel konumları itibarıyla 30 veya 40 bin Euro gibi bir muafiyet miktarı sağlamamıştır?
Cevap: “Belki olabilirdi.”
5) Sayın Fatih bey, bu durum gerçekten çok ciddi sorunlara yol açacak gibi. Vakit henüz daha geç değil. Bilgi paylaşımının banka hesaplarındaki bigilerin mukimliğe/yani adrese dayalı olduğunu ve kayıtlarda adres, telefon, faks, e-Mail bilgilerinin sadece Türkiye olması halinde bunlara dair bilgilerin paylaşılmayacağını anlıyoruz.
Cevap: “Doğrudur..”
6) O halde mevcut pandemi süreci de gerekçe gösterilerek bilgilerin paylaşılmasının bir sene daha ertelenmesi ve bu suretle vatandaşlarımızın gerekli tedbirleri almaları için zaman tanınması mümkündür. Devletimizin en azından bunu sağlaması doğru olmaz mı..?
Cevap: !…
****
SELÇUK HAN: “Fayda mı zarar mı getirecek?”
Almanya İYİ Parti Temsilciliği İcra Komitesi Başkanı Selçuk Han, vatandaşlarımızı bilgilendirme amaçlı bu dijital toplantıyı düzenleyen Ayşe Genez ile, dernek temsilcilerini bu organizede yetkililerle buluşturan T.C. Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Otomatik Bilgi Paylaşımı’nın yaratacağı olumsuzluklara değinerek şunları söyledi:
” Avrupa’ya gelişimiz 60 yılını aştı bu süreçte insanlarımız her türlü zor işlerde çalıştı. Yemesinden giymesinden artırarak birikimlerini Türkiye’de değerlendirdi. Ev aldı, arsa aldı, yatırımlar yaptı. Bunların bir çoğu artık hasta, yaşlı ve çalışamıyor. Almanya da sosyal bir devlet olduğu için işsizlik yardımı ya da sosyal yardım ile vatandaşlarımıza bakıyor. Bu bir lütuf değil, bir haktır. Sosyal devletin vatandaşına güvencesidir ve vatandaşında hakkıdır. Çünkü zamanında çalışmış, vergisini ödemiştir. Şimdi işsiz kaldı diye gidip Türkiye’deki birikimini satması istenmesi sosyal devlet anlayışına terstir ve vatandaşlarımızın bunca yıllık emeklerine yazıktır.
Şimdi soruyorum: Bu bilgi paylaşımının kime faydası vardır? Bize göre bu uygulama ile bazı vatandaşlarımız zorda kalacaklardır.
Bugüne kadar ülkemizin başına bela olan terör örgütlerine para transferi olurken kimse sorgulamadı. Dağdaki teröriste para kaynakları nerden ve nasıl ulaştığı sorulmazken, vatandaşın alın terinin sorgulanması ve çifte vergilendirilmesi, sosyal yardımların önüne geçilmesi kabul edilir ve mantıklı değildir. Vatandaşımızında buna elbette bir cevabı olacaktır.
Sürecin nasıl olacağı konusunda da hükümetimiz tarafından vatandaşlarımız yeterince bilgilendirilmemiştir. Türk insanı bunu haketmiyor. Bu yaptırımın hem Türk ekonomisine hem de vatandaşlarımıza belki yararı ama belki zararı da olacaktır. Olan sadece çalışan vatandaşlarımıza olmakta ve emeğe saygı duyulmamaktadır.
CEVAP: “Türkiye şeffaflık esasları dahilinde bu anlaşmalara imza koymuştur. Bu dakikadan sonra bu karar değişmez artık.”
SELÇUK HAN’ın bu toplantı hakkındaki yorumu da şöyle:
“Otomatik Bilgi Paylaşımı konusunda ortaya çıkan tepkilere karşı dijital ortamda düzenlenen bu organizasyonlar, neticede vatandaşın gazını alma olarak düşünülebilir. Bu uygulamanın yurt dışındaki vatandaşlarımızın geleceği açısından hayırlı olacağını tahmin etmiyorum ama, inşallah yanılırım.”
****
ENGİN BAŞ: “Hangi bankalar bilgi paylaşımında bulunacak ?”
Hamburg’da uzun yıllardır Radyo Şeker FM’in yayın koordinatörü olarak hizmet veren Engin Baş, “vatandaşların bir hazırlık dönemi yapabilmeleri açısından uygulamanın 1 Ocak 2021’de başlayıp başlamayacağı, hangi bankaların ( Merkez, Devlet ve Özel Bankalar) bilgi tranferinde bulunacağı ve Adres değişiklikleri” konularında sorular yöneltti.
CEVAP: “Şu an için bilgi paylaşımının uygulanması konusunda kesin bir tarih yok ama bazı ülkelerle kısmen başladı bile. Kişilerin zaruri iletişim bilgileri verilebilecek.. Tüm bankalar bilgi transferi kapsamına giriyor. Detaylı araştırmanın ancak belli bir rakamdan sonrasını kapsaması söz konusu olabilir.
****
NOTLAR:
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı otomatik bilgi paylaşımı konulu Rehberi aşağıdaki linkte sunulmuştur.
BİLGİ İÇİN:
Ayrıca, Bakanlığın bu konuda hazırladığı kısa videoyu şu linke tıklayarak izleyebilirsiniz: