21 Aralık 1985’de ırkçı dazlakların saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ramazan Avcı, adını taşıyan meydanda sade bir törenle anıldı.
Haber: Kemal DOĞAN / Fotoğraflar: Erdal ALTUNTAŞ
Törene ilk kez bu yıl, 2. Bundesliga ekibi HSV’nin Anı Kültürü Ağı (Netz E) temsilcileri de katıldılar. Avcı’ya saldıranların çoğunu HSV taraftarı ırkçı dazlaklar ve neonaziler oluşturuyordu.
ALMANYA’nın liman kenti Hamburg’un Landwehr semtinde, 21 Aralık 1985’de ırkçı dazlak ve neonazilerin saldırısına uğrayarak, hayatı kaybeden Ramazan Avcı (26), katledilişinin 36. yılında anıldı.
2010’da kurulan Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından Landwehr semtindeki Ramazan Avcı Meydanında düzenlenen ve pandemi nedeniyle daha küçük çapta yapılan anma etkinliğine, aile adına Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı ve kuzeni Leyla Loğoğlu katıldılar. 1992 tarihindeki Mölln vahşetinde annesi, kızı ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan’ın da katılarak dayanışma gösterdiği törende, ayrıca Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Ali Şimşek, Nord İlçe Meclisi FDP Grup Başkanı Claus-Joachim Dickow, Muavin Konsolos Cemal Alsulu, Hamburg Türk Toplumu Başkanı Murat Kaplan, Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Derya Tuncel ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri hazır bulundular.
İlk kez bu yıl futbol kulübü HSV’nin Anı Kültürü Ağı (Netz E) heyeti de katıldı
Bu yılki Ramazan Avcı’yı anma törenine ilk kez olarak 2. Bundesliga ekibi HSV’nin kulüp çalışanlarının ve taraftar gruplarının ırkçılığa karşı kurduğu çalışma grubu olan Anı Kültürü Ağı’ndan (Netz E) bir heyet de katıldı. Alman futbolunun köklü kulübü HSV’nin, taraftar grupları içinde 2000li yıllara kadar çok sayıda neonazi ve ırkçı dazlaklar bulunuyordu. Faşizm döneminden başlayarak, kulübün geçmişinde yaşanan ırkçılıkla yüzleşmesi yönünde çalışmalar yapan Netz E, bu yüzleşmeye Ramazan Avcı cinayetini dahil ederek internet sayfasında, “Ramazan Avcı’nın failleri HSV taraftarıydı ve taraftar grupları içinde aktiftiler. Bu cinayet HSV ve taraftarlarına her türlü ırkçılığa karşı dik durma yükümlülüğünü beraberinde getiriyor. Sadece stadyumda değil, her yerde. Bu güne kadar HSV tarafından bu konuda bir özür dilenmedi, tazminat ödenmedi. Taraftar gruplarında da konu gerektiği şekilde ele alınmadı. Bunun değişmesi için çalışacağız” cümlelerine yer verdiler. Netz E temsilcilerinin bu konuda Gülüstan Avcı ile görüşme yaptıkları belirtildi.
“Almanya bizim de vatanımız”
Ramazan Avcı İnisiyatifinden Gürsel Yıldırım’ın kısa selamlama konuşması ardından Gülüstan Avcı konuştu. Eşinin ırkçılar tarafından katledilişinden bu yana geçen 36 yıl içinde, Almanya’da ırkçı şiddetin artarak sürmesini görmenin kendisine hüzün verdiğini belirten Gülüstan Avcı, “Sizlerin burada olması, bizimle dayanışma içinde olduğunuz göstermeniz, ırkçılara verebileceğimiz en güzel cevaptır” dedi. Faruk Arslan da tüm toplumun başka konulardaki fikir ayrılıklarını kenara bırakarak, ırkçılarla mücadelede birleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Irkçılarla ancak güç birliğinde içinde olursak mücadele edebiliriz. Almanya bizim de vatanımız. Irkçıların bizleri ayrıştırmasına, bölüp, parçalamasına asla izin vermemeliyiz” şeklinde konuştu.
Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Gülüstan Avcı ve Leyla Loğoğlu meydanda bulunan anıt taşın önüne bir çelenk bıraktılar. Ardından katılımcılar da ellerindeki karanfilleri ve gülleri meydana bırakmasıyla anma töreni son buldu.