Çeşitli kanallarda yayınlanmakta olan TV Dizileri beklenen ilgiyi görmeyince, acaba Kanal yönetimi hangi sistemi devreye sokuyor?
MEDYA RADAR‘ın araştırmacı usta kalemi Murat Tolga Şen, bakın bu önemli konuda neler yazdı:
Kanalların büyük hilesi! Tutmayan dizilere ne oluyor?
Fark ettiniz mi bilmiyorum, artık yeni başlayan çoğu dizi çok iddialı oyuncularına rağmen ilk bölümüyle ilk 10’a girmekte zorlanıyor. Seyirci çok usandı, hep yazıyorum ancak dinleyen yok. Kadıköy, Moda’da bir dükkân var. Hiç kapalı görmedim hep açık ama sürekli el değiştiriyor. Alan 3-5 ayda sermayesini alıp topukluyor. Yeni sahibi ise “burası çok işlek yer, iyi kazanırım” diyerek döngüye giriyor. Anlayacağınız dükkân açık ama iş yapmıyor!
Bizim dizi sektörü de biraz böyle, neredeyse her hafta yeni bazı diziler ekrana sürülüyor ama aynı hafta bazı diziler de final yapıyor. O kanalın o akşamının o saati hiç boş kalmıyor anlayacağınız ama bütün sezonu düşünürseniz tutup devam eden kendini yeni sezona atan dizi sayısı bir elin parmakları kadar, belki o kadar bile değil!
Sistem şu şekilde işliyor:
Kanal tutmayan diziyi kaldırmaktan çekinmiyor ancak gidip aynı yapımcıya başka bir dizi sipariş ediyor. Hal böyle olunca da, başka bir tutmayan dizinin senaristlerinin yazdığı, bir başka tutmayan dizide oynayan oyuncuların oynadığı yeni bir tutmayacak dizi önümüze sürülüyor. Son yazdığı 3-4 dizinin hiçbiri tutmayan senariste yeni dizi yazdırılıyor. Kanallar, beğenmediğiniz yemeğin tabağını ve sunumunu değiştirip getiren garsonlar gibi davranıyor.
İşin açığı, piyasada 9-10 tane yapım firması var. Şu an farklı kanallarda izlediğiniz tüm diziler bu fabrikalardan çıkıyor. İşin kolayını bulmuşlar. Tutmayan dizinin yerine başka bir tane çekip kanalı idare ediyorlar. Kanal da seyirciyi. Fark ettiniz mi bilmiyorum, artık yeni başlayan çoğu dizi çok iddialı oyuncularına rağmen ilk bölümüyle ilk 10’a girmekte zorlanıyor. Seyirci çok usandı, hep yazıyorum ancak dinleyen yok. Kanal patronları şunun farkında; gidecek seyirci çoktan gitti. Herkes Netflix’te, BluTV’de, Exxen’de, Gain’de. Mesela son günlerin en çok konuşulan yerli dizisi bir ulusal kanal dizisi değil, Netflix’te yayınlanan Kulüp.
Alparslan Büyük Selçuklu Pazartesi’yi ele geçirdi
Sevgili dostum Mustafa Hindistan bir mesaj göndermiş ve “TRT’nin internet sitesinden yayın akışına baktım. Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi 20:00’da başlayıp gece 03:00’da bitiyor gibi görünüyor” yazmış. Evet bu kadar sürüyor. Özetti, yeni bölümdü, tekrardı derken tek bir dizi kanalın 7 saatini işgal edebiliyor. Oturup o kadar saat saat buna takılan var mı bilmiyorum ancak 7 saat boyunca tek bir dizinin etrafında dönmek tuhaf! TRT, özel kanalların tüm kötü alışkanlıklarını alıp daha da abartma eğiliminde.
Mutfakta işler karıştı!
MasterChef’in en az izlendiği sezondayız. Program reyting tablosunda kendisine ilk 10’da yer buluyor ancak eski izlenme oranlarına sahip değil. Kanal, programı üst sıralara taşımak için sürekli yeni numaralar deniyor. Şimdi de elenenlerin mücadele edip tekrar yarışmaya çıkacağı bir yarışma yaptılar. Bu numaraların pek işe yaradığı söylenemez. MasterChef yoruldu. Zaten neden bu kadar izlendiğini hiç anlamadım. Bir yemek yarışmasından başka da her şeye benziyor. Bitse, “niye bitti” diye sormam. Demem o ki; TV8’e yeni tarifler lazım. Aynı formatların peşinde döne döne tükettiler.
KAYNAK: www.medyaradar.com
Resim Kaynağı: Anonim