Mehmet Yıldız ile “BARIŞ KAHVALTILARI” başladı

Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız’ın, organize ettiği “Barış Kahvaltısı” isimli toplantıya yoğun ilgi oldu. “Barış Kahvaltısı”nda Dünya’da yaşanan savaşlar, Ukrayna-Rusya arasındaki sıcak savaş, mülteci göçü, ekonomik kriz gibi başlıca konular tartışıldı.

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen “Barış Kahvaltısı” isimli toplatıda Dünya’da yaşanan savaşlar, Ukrayna-Rusya arasındaki sıcak savaş, mülteci göçü, ekonomik kriz gibi başlıca konular masaya yatırıldı.

Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız’ın organize ettiği “ Barış Kahvaltısı” Altona semtindeki Hamburg Alevi Kültür Evi’nde(HAK-EVİ) gerçekleşti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği toplantı öncesi Alevi dedesi Mustafa Mısır hazır bulundu.

“DÜNYADAKİ SAVAŞLAR YÜZÜNDEN 100 MİLYON İNSAN GÖÇ EDİYOR”

Kahvaltının ardından başlayan toplantı da açılış konuşmasını yapan Mehmet Yıldız ” Emperyalistlerin dünya çapında çıkardıkları savaşlar sonucunda milyonlarca insan ülkelerini terk etti. Unesco’nun verilerine göre sadece bu yıl 100 milyona yakın insan dünyada çıkan savaşlar nedeniyle göç ediyor. 2015 yılında savaş sonucu Almanya’ya gelen mülteci sayısı 1 milyondu. Son olan Rusya ile Ukrayna savaşı sonucunda 5-6 milyon insan evini yurdunu terk etmiştir. Amerikan emperyalizmin son 30 yılda Afganistan’da Irak’da Suriye’de Libya’da yarattıkları savaşlar sonucunda milyonlarca insan yaşamını yitirdi ve milyonlarcası başka ülkelere göç etti.” diye konuştu.

SAVAŞTA İLK KAÇAN ZENGİNLER VE ZENGİNLİĞİNİ İLK KAÇIRANLARDIR

90’lı yılların başında Doğu Bloku yıkıldıktan sonra NATO denilen emperyalist birliğin gittikçe geliştirmesi sonucu Rusya’nın kıskaca alındığının altını çizen Yıldız “ Bunun kilit noktası olan Ukrayna’nın sırtından bu savaş sürdürülmektedir. Savaşta kaybeden halklardır. Savaşın ne olursa olsun savunulacak hiç bir şeyi yoktur. Ölen işçi ve emekçilerdir. Zenginler ilk kaçan ve zenginliğini ilk kaçıranlardır. Savaşın mağduriyeti yaşayan ilk başta kadınlar ve çocuklardır. Bu yüzden biz bu savaşın bitmesinden tarafız. Ama emperyalistler bu savaşı kendilerine koz olarak kullanıp; kendi yaşadıkları krizin üstünü kapatmak için bunu sürdürmektedirler. Bu savaş ekseninde de Çin ve Batı arasında bir çatışma sürmektedir. Dünya ekonomisinin yüzde 45’ini Çin etkilemektedir. Çin’in batılı emperyalistlerden farklı olarak ülkeleri işgal edip bombalayarak değil onlarla yapılan ekonomik işbirliklerinde kendi çıkarını düşünen bir politika izliyor. Bizim amacımız savaşın durması ne insanların ölmesi ne de savaşı kullanarak ekonomik krizin yaşanmasıdır. “ dedi.

YILDIZ: “ESKİDEN HAFTALIK 100-150 ALIŞVERİŞ ŞİMDİ 350-400 EURO OLDU!”

Yaşanan ekonomik krizden örnekler veren Yıldız şöyle konuştu: “Sizlerde yaşıyorsunuz benzin fiyatlarının yükselmesi, yaşam koşullarının pahalılaşması, eskiden 4 kişilik bir aile haftalık 100-150 Euro’ya alışveriş yaparken şimdi en az 350-400 Euro’dan aşağıya bir alışveriş yapamıyor. Gelirimiz, aylıklarımız yükselmiyor ama nedense her şey pahalılaşıyor. Tüm bu yaşananlardan dolayı bu krizi tartışmak için her semtte bu toplantıları düzenlemeye devam edeceğiz “

GASCH: “ GAZZE’DE İSRAİL BOMBALARIYLA 260 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ”

Toplantının diğer konuşmacısı Hamburger Forum Halkların Dayanışması sözcüsü Marco Gasch ise dünyada yaşanan savaşlardaki çifte standartlara dikkat çekti. İsrail’in Gazze tarafından işgaline değinen Gosch ” İsrail tarafından Gazze’de yapılan saldırılarda siviller ve çocuklar öldürüldü. Son olarak İsrail bombalarıyla 260 kişi öldürüldü. Çifte standart uygulanıyor çünkü burada insanlar önemli değil diğer ülkelerin çıkarları önemli olan. Almanya’da bu durumda nötr kalmayıp İsrail tarafını seçti. İnsan hakları ihlaleri bizi etkilemediği sürece o tarafa bakmamayı tercih ediyoruz. Silah ticareti yüzünden bu savaşlar yaratılıyor eğer bu olmazsa bunlar meydana gelmez.“ diye ifade etti.

YEMEN’DEKİ İNSANLARA YARDIM EDİLMEZKEN UKRAYNA’YA YARDIMLAR HEMEN GİTTİ

Son yedi buçuk yıldan beri 400 bini aşkın insan savaşlarda hayatlarını kaybetmiş ama bu medyada yeteri kadar yer almadığının altını çizen Gosch: ”Alman menşeli silahlar kendilerinden çok uzak Arap ülkelerindeki çocukların ölümüne yol açıyor ama bu çifte standart görülmüyor. Avrupa’daki savaş daha önemli. Yemen’deki savaşda insanların yaşaması için 4.5 milyar dolar bulanamazken ama Ukrayna yardım için hemen 80 Milyar Euro bulunuyor. Avrupa Birliği, Ukrayna’ya silah yardımında bulunuyor. Amaç Rusya’nın Çin’i desteklememesi çünkü ABD’nin birinci düşmanı” dedi.

DOLZER: “ALMANYA KULLANMADIĞI SİLAHLARI UKRAYNA’YA VERİP KENDİNE YENİ SİLAHLAR ALIYOR”

Hamburgluların yakından tanıdığı bir önceki dönem Sol Parti Eyalet Milletvekili ve Barış İnisiyatifi Sözcülerinden Martin Dolzer ise Hamburg limanından savaş bölgelerine giden silahlara değindi. Kapitalist toplumlarda her 10 yılda bir kriz olduğuna belirten Dolzer “ Savaşlarda kullanılan panzer tankları Hamburg limanından gidiyor. Ukrayna ile Rusya savaşı NATO tarafından provoke edildi. Çünkü NATO’nun doğuya açılımı bunu tetikledi. Almanya kullanılmayan silahlarını Ukrayna’ya yollayıp ordu kendilerine yeni silahlar alıyor. Bu dönemde kim Alman ordusuna katılır. Şuanda Ukrayna savaşı sürerken. Almanya’yı savunacak asker ordusu yok. Silah Endüstri çalışan 98 bin kişi çalışıyor ama buna karşılık Alman ordusunda ne kadar asker var? Bu silahlar diğer ülkelere satılıyor. Silah endüstrinin çok güçlü lobisi bulunuyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı vatandaşların katılımıcılara sorularıyla devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir