3 Aralık Değil, 365 Aralığa İhtiyaç Var...
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” vesilesi ile, bir kez daha kamuoyunu engelliler sorununa karşı daha duyarlı , daha anlayışlı olmaya davet ediyorum.
3 Aralık Değil, 365 Aralığa İhtiyaç Var...
Yorum: Ali Akdemir
Başta engelliler olmak üzere, toplumun her kesiminde, her çeşit ayrımcılığa karşı olduğumu belirtiyorum. Sorunların çözümü birbirimizi anlamaya çalışmaktan, daha hoşgörülü ve diyalog içersinde birbirimize karşı daha saygılı olmaktan geçer.
Unutmayalım’ki, sorunların çözümü herşeyden önce eğitimden geçer. „Eğitim Her Engeli Aşar“ düşüncesi ile hareket ederek, engellilere saygı ile, onlara yaşam sevinci kazandıralım. Biliyoruz’ki hayatı paylaşmak için engel yok, Engelleri ancak el ele, yürek yüreğe vererek beraberce aşabiliriz.
ASIL ENGEL BİLMEMEKTİR
‘Unutmayalım’ ki hayatın bize neler getireceği, bizden neler götüreceği belli değildir. Gün gelir, sende, bende engelli duruma düşüp, yardıma muhtaç hale gelebiliriz. Hiçbirimizin yarınının ne olacağı, belli değildir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen rakamlara göre dünyada farklı engellere sahip, 500 milyon engelli vatandaş yaşıyor.. Bugün Türkiye`de 9 milyon, Almanya’da 12 milyona yakın engelli insan mevcuttur.
Yaşadığımız şehir Hamburg`ta ise 2 milyona yakın nüfusun yaklaşık 120 bini engelli durumdadır. Hamburg`taki Engellilerin yaklaşık %4`ünü Türk kökenli Engelliler oluşturmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 5 bin Türk kökenli insana tekabül etmektedir. Bu rakamlar hiçte azımsanmayacak düzeydedir.
FİKİR ENGELLİ OLMAMAK GEREK
Amaç yardıma, ilgiye muhtaç engelli insanlarımızı kapanıp kaldıkları dört duvar arasından çıkarabilmek, önce ev halkı olmak üzere, onlara dış dünyanın havasını teneffüs etmelerini imkan sağlamaktır.
Bu noktada engelli çocuklarımızın ailelerine önemli sorumluluklar düşmektedir. Engelliler her yönüyle yaşadıkları toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda, engellileri toplumun diğer bireyleriyle eşit olanaklara kavuşturmak zorunluluktur.
YÜREK ENGELLİ OLMAYALIM
Engelleri aşamayanlar,onları aşılmaz görenlerdir. Yüreğimizde insan sevgisini yardımlaşmayı ve dayanışmayı sürekli sıcak tutmalıyız. Dayanışma ve yardımlaşmada sayı ve nitelik o kadar önemli değildir. İnsanın yapabildiği ölçüde, insanlara güzellik sunabilmek için yaptığı her çalışma taktire ve onura layıktır.
Özellikle Günümüzde Engellileri, Yaşlıları ve Yardıma Muhtaçları Kendi Kaderlerinle Başbaşa Yanlız Bırakmayalım! Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, hayat devam ediyor Ama bu tehditin bütünüyle bizim ruhumuzu, beynimizi, kalbimizi, vicdanımızı, insani değerlerimizi teslim almasına, yok etmesine asla izin vermeyelim.
YAŞATMAK YAŞAMAK KADAR KADAR GÜZELDİR
Unutmayalım engellilere saygı onlara yaşam sevinci verir, onların hayata bağlanmasına, tutunmasına katkı sağlar. Engellilere empati ile yaklaşmanız, her engelli insanımızın mutlu gülüşlerinde sizleride var edecektir.
Her zaman yanıbaşımızda olan, an gelip göremeyen, an gelip yürüyemeyen, tutamayan, an gelip ağlayıp, an gelip gülemeyen, hayalleri bile yasak olan, yürekleri sımsıcak olan engellileri unutmayalım!!!
Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için var oldukça hayat yaşanılası olacaktır…
Engelsiz ve özgür bir dünya için, duyarlı, paylaşımcı insan sayısının artması ve koronavirüssüz sağlık dolu güneşli günlerde buluşma dileğiyle sevgi ve saygılar.