Annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesiyle 73 yaşında tahta çıkan Kral 3. Charles, bugün düzenlenen görkemli törenle tacını giydi. Dünyadan çok sayıda konuğun davetli olduğu törende yüzlerce yıllık monarşi gelenekleri uygulandı. Günlerdir hazırlıkları süren tören öncesi Londra’da yiyecek içecek ve bayrak satışları patlama yaptı.
İngiltere Kralı 3. Charles’ın bugün düzenlenen taç giyme töreni, sadece İngiltere’de değil tüm dünyada ilgiyle izleniyor.
Annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de hayatını kaybetmesiyle 73 yaşında tahta çıkan Kral 3. Charles’ın yaklaşık 8 ay sonra yapılacak taç giyme töreni, gelenek ve modernliğin birleştiği bir etkinlik olarak planlandı.
KRAL VE KRALİÇE İÇİN GEÇİT TÖRENİ
İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla, Buckingham Sarayı’ndan ayrılarak taç giyecekleri Westminster Abbey’e askerler eşliğinde gitti. Geçit töreninde korteje, İngiliz ordusu ile İngiliz Milletler Topluluğuna üye ülkelerin askerlerinden oluşan 1400 kişilik tören alayı eşlik etti.
Kortejin sona ermesiyle Tarihi Westminster Abbey Kilisesi’ndeki dini tören, yerel saatle 11.00’de başladı.
ESNAF PARA BASTI
Milyonlarca kişi tören için Londra’ya akın ederken enflasyonun yüksek olduğu dönemde esnaf, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları günlerdir adeta para bastı. Tahminlere göre taç giyme töreninin Londra ekonomisine katkısı 1 milyar sterlini buldu.
Yiyecek içecek ve bayrak satışlarının patlama yaptığı kentte oteller de dolup taştı.
Öte yandan törenin İngiltere’deki vergi mükelleflerine maliyetinin 100 milyon sterlini bulduğu rahmin ediliyor.
Ülkede 70 yıl sonra yapılan ilk taç giyme töreni olma özelliği taşıyan seremoni, 1300’lü yıllarda hazırlandığı düşünülen Kraliyet Kitabı’ndaki detayların yerine getirildiği bir tören. Töreni yöneten Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve bazı lordlar, kralı tanıdıklarını deklare eden konuşmalarını yaparken İncil takdim edilen kral, hükümdar yemini etti.
İLK DEFA KADIN RAHİPLER DE KATILDI
Hindu olan Başbakan Rishi Sunak’ın konuşma yaptığı törende, tarihte ilk kez kadın rahipler de yer aldı. Törenin en mahrem kısmı olan bu kutsamadan sonra ise kraliyet mücevherleri kendisine takdim edildi. Kraliçe Camilla’nın da taç giymesiyle sona eren törenin ardından Buckingham’a dönüş başladı. Kral, geldiği yoldan saraya döndükten sonra halkı saray balkonundan aile üyeleriyle selamladı.
3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı’nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi.
AVRUPALI KRALİYET AİLELERİ DE LONDRA’DA
Avrupa’da çoğunun arasında akrabalık bağı bulunan kraliyet aileleri mensupları da İngiltere Kralı 3. Charles’ı taç giyme töreninde yalnız bırakmadı.
Törende Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.
Kral Charles’ın taç giyme törenini kutlamak amacıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinliklerden biri, yarın Windsor Kalesi’nde dünyaca ünlü sanatçıların sahne alacağı görkemli konser olacak.
Dünya çapında 100’den fazla ülkede canlı izlenecek konserde, ABD’li ünlü şarkıcı Katy Perry, İtalyan müzisyen Andrea Bocelli ve ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Lionel Richie gibi çok sayıda isim sahne alacak. Buna karşılık, Kral Charles’ın davetini geri çevirdiği öne sürülen Adele, Robbie Williams, Elton John ve Harry Styles gibi dünyaca ünlü birçok İngiliz şarkıcı ise konserde yer almayacağını açıkladı.
70 YIL SONRA DAHA KÜÇÜK TÖREN
Kral 3. Charles ise tahta çıkmak için 73 yıl bekledi. “Galler Prensi” unvanını 64 yıl taşıyan 3. Charles, aynı zamanda “tahta çıkan en yaşlı İngiliz hükümdarı” oldu.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 1953’te 3 saat süren taç giyme törenine 8 binden fazla konuk katılırken, Kral Charles için yapılan tören daha kısa ve küçük kapsamlı oldu. Kral Charles’in taç giyme törenine, 2 bin 200 davetli katıldı.
Kraliçe’nin taç giyme töreni televizyondan canlı yayınlanan ilk tören olmuş, 20 milyondan fazla kişi töreni televizyondan izlemişti.
Kaynak : SÖZCÜ