Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasının AİHM’in kararı ile bir rica değil, bağlayıcı hukukun bir gereği olduğunu söyledi.

AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde 1’e karşı 6 oyla alınan kararla, Türk iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını hükmetmiş, söz konusu tutukluluğun hak ihlali olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Parlamentosu’nda pazartesi günü bir konuşma yapan Genel Sekreter Buric, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) derhal serbest bırakılması kararına karşın halen cezaevinde bulunan Osman Kavala konusuna değindi.

Buric, üye ülkelerin AİHM kararlarına uyacaklarına dair anlaşmaya gönüllü imza attıklarını hatırlatarak, “Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği” dedi. AİHM’in Kava hakkında geçen yıl verdiği kararı hatırlatan Buric, “Bu tutuklama ve hüküm öncesi cezaevinde tutmanın gizli amacı onu susturmak ve muhalifleri caydırmak. Bu nedenle Kavala serbest bırakılmalıdır.” dedi.

Türk yetkililerin Kavala’nın tutukluğu için yeterli delil ortaya sunamadığını belirten Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, örgütün iki ana sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa Sosyal Şartı’na vurgu yaptı. Buric, bu sözleşmeler için “modern Avrupa’nın ruhunu” oluşturuyor tanımlamasında bulundu.

Avrupa Birliği’nde Bakanlar Komitesi Osman Kavala davasını sürekli olarak inceliyor. Komite geçen ay aldığı yeni bir “ara kararla” iş insanı Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını yinelemişti.

Osman KAVALA

AİHM ve AYM’den farklı kararlar, Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı

AİHM, Türkiye’nin Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlanmasıyla ilgili 18. maddelerini ihlal ettiğine karar vermiş ve Osman Kavala’nın “derhal” serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Anayasa Yüksek Mahkemesi (AYM) ise geçtiğimiz aralık ayı sonunda tutuklu yargılanan Kavala’nın Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine hükmederek İstanbul’da Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edileceğine karar vermişti.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavala, 24 Haziran 2019’da görülmeye başlanan 16 sanıklı Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı konumunda bulunuyor.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir