Yassıada’nın “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak açılışının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rahmetli Menderes’in aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur.” dedi
Türkiye tarihinde bir devrin yargılandığı bir ada olarak iz bırakan Yassıada’nın adı, “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirildi. Törene Devlet İttifakı ortağı Devlet Bahçeli ile çok sayıda bakan iştirak etti. Açış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:
“Türkiye bundan tam 60 yıl önce tarihinin en kara günlerinden bir olan 27 Mayıs darbesine maruz kaldı. Yassıada’da yapılan iş yargılama değil, darbe yaparak anayasayı çiğneyenlerin ülkenin meşru yöneticilerini anayasayı ihlal ithamıyla giriştikleri bir hukuk cinayetiydi. O gün hukuk ve adalet ayaklar altına alınarak idam sehpasına gönderilen milletin bu 3 adamı değil bizatihi milli iradenin ta kendisi olmuştur. Menderes ve arkadaşlarının milletimizinin kalbindeki mümtaz yeri güçlenerek devam edecektir. Tarihi değiştiremeyiz ama doğru yorumlanmasını sağlamak için tarihin hatırlanma biçimini değiştirmek elimizdedir. Sürgüne gönderildiği Hindistan’dan idam kararlarının hukuki ve meşru olmadığını, insanlık duygularıyla uyuşmadığını belirterek trajediyi engellemek için çırpınan merhum Alparslan Türkeş’i rahmetle yad ediyoruz.
Rahmetli Menderes’in aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, darbeden medet umanlarda hıyanet virüsü olduğunu belirterek, “Burada sadece 1950-60 dönemi yargılanmamış, irade ve egemenliğin yegane sahibi aziz milletimizin takdir ve tercihleri de hazin şekilde sorguya çekilmiştir. 27 Mayıs’ın 60. yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın açılışıyla geçmişin kötü anıları geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir. 27 Mayıs’ın 60. yıldönümünde Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın resmi açılışıyla geçmişin kötü anıları geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir. Yassıada’da hukuka deli gömleği giydirilmiştir. Yassıada yalnızca denizin ortasında sivrilen bir kara parçasının adı değildir. Burası aynı zamanda milli hafızalara kazınmış, alacakaranlık bir devrin hukuk kisvesiyle demokrasiyle vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeridir. Hala darbeye umut bağlayanların mevcudiyeti tedavisi olmayan hıyanet virüsüne dalalettir.” şeklinde konuştu.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda şu birimler bulunuyor:
- Adnan Menderes Kongre Salonu
- Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
- Demokrasi Feneri
- 27 Mayıs Tarih platosu
- 1200 kişilik cami
- 125 odalı otel
- Demokrasi Parkı
- Seyir terasları
- Kafeterya ve restoranlar