Kısa adı YTB olan Yurtdışı Akraba Topluluklar Başkanlığ’nın Hamburg Trabzonlular Derneği’nde Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileriyle bir araya geleceği bu akşamki toplantıya Türk Medya mensuplarının alınmaması kararı hayretle karşılandı
Haber: Mehmet Atak (gazetem.eu)
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Akraba Topluluklar Başkanlığı‘ndan Daire Başkanı Adem Günaydın, Uzman Ayşe Genez ve yardımcısı Hazal Selin Atik olmak üzere 3 kişilik bir heyetin, çeşitli temaslarda bulunmak ve bazı toplantılar amacıyla bu hafta sonuna kadar Hamburg’da kalarak, ilk belirlemelere göre Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) üyeleriyle bir araya gelecek olmaları gerçekten sevindiriciydi. .
Bu konudaki gelişmelere değinmeden önce YTB hakkında tanıtıcı bilgilere bakalım:
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak 6 Nisan 2010 tarihinde kurulan, kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurtdışındaki vatandaşlarımız, kardeş topluluklarımız ile Türkiye’de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilerimize yönelik çalışmaları koordine etme, bu alanlarda verilen hizmetleri ve yapılan faaliyetleri geliştirme görevini üstlenmiştir.
Abdullah Eren’in başkanlığını yaptığı YTB çalışmalarıyla, gerek yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla gerekse kardeş topluluklarla ilişkiler güçlendirilmekte, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha yakın ilişkiler tesis edilmektedir. Türkiye Burslusu öğrencilerimiz ise; dünyanın dört bir yanındaki gönüllü elçilerimiz olmaktadırlar.
***
TÜRK STK MENSUPLARINA AÇIK, TÜRK MEDYASINA KAPALI
YTB heyetinin vatandaşlarımızın ayağına kadar gelerek dernek ve kuruluş temsilcileriyle Hamburg Trabzonlular Derneği salonunda 11 Ağustos Çarşamba günü ( bugün) saat 18.00’de bir araya gelecek olması karşısında sevinmiş, hatta bir devlet kurumunun bu girişimini çok yararlı bulup gurur duymuştuk. Çünkü uzun yıllardır hasreti çekilip özlenen bir adım niteliğinde idi. Öyle ki, YTB yetkilileri ile yöresel STK temsilcileri devlet imkanları ile dert ve dileklerini aracısız olarak birbirlerine aktaracaklar, işbirliği yollarını belirleyeceklerdi.
Fakat, medya mensuplarına karşı takınılan tavırdan dolayı heyecanımız çok kısa sürdü ve bu sevincimiz de adeta kursağımızda kaldı.
Çünkü..
STK temsilcilerine gönderilen toplantıya çağrı yazısından 2 gün kadar sonra, bu defa, bu önemli toplantı için katılım başvurusu yapmağa hazırlanan Türk Medya mensuplarının bu toplantıda salona alınmayacağı haberi şok etkisi yaptı.
Niçin ? Hangi gerekçe ile ?
Kuruluş amaçlarına ve adına bakıldığında insanlar arasında fark gözetmeksizin hizmet veren bir kuruluş olan YTB, yurt dışında yaşayan T. C. vatandaşlarıyla ilgili bir görüşme toplantısınını Basın’a kapalı tutarak, halkı haberleriyle bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çabalayan Basın mensuplarının bu işlevini engelleyerek, haber alma ve yayma hürriyetine müdahale etme pozisyonuna düşmüş olmuyor mu ?
Öte yandan, kapalı kapılar ardında gizli devlet sırları mı konuşulacaktır, yoksa politik konular mı ki, böylesine bir karar alınıyor?
Yaklaşık 40 yıldır Medya branşında faaliyet gösteren biri olarak, diğer gazeteci arkadaşlarımız gibi, YTB’nin Medya mensupları için aldığı bu bu dışlanma kararı karşısında şahsen biz de çok üzüldük, kırıldık ve hayretler içersinde kaldık.
VARAN 2:
TÜRK MEDYASI HTBB’DEN İBARET DEĞİLDİR
Şu anda Türkiye’de olan Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) Başkanı Emin Sağlık’ın Ankara’da YTB yetkilileriyle yaptığı görüşmeler doğrultusunda, bazı temaslar için Hamburg’da bulunan 3 kişilik YTB heyeti ile HTBB üyelerinin 15 Ağustos Pazar günü, kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelmeleri kararlaştırıldı.
STK’lar toplantısına alınmamış olunsa da bu gelişmeye yine de memnuniyet verici bir adım olarak bakıyoruz.
Ancak..
HTBB ile yapılacak toplantıya dar çerçeveden değil de geniş bir yelpazeden bakıldığında, ortaya çıkan manzara pek de hoş değil..
Şöyle ki :
Yaklaşık 35 üyesi olan HTBB, Başkonsolosluk görev bölgesi olarak Hamburg ve Schleswig- Holstein eyaletlerindeki Türk Medya çalışanlarından ancak bir kısmını bünyesinde barındırıyor. Türkçe Gazeteler, Dergiler, TV’ler, İnternet haber siteleri , Redaksiyon elemanları, Grafik ve Dizgiciler ile Radyolar’dan başka, Alman medya kuruluşlarında çeşitli dallarda görev yapan çok sayıda insanımız var. Çoğu da HTBB’ye henüz üye değil.
Hâl böyleyken, YTB’nin daha geniş bir salonda çok daha fazla Türk Medya mensuplarının iştirakiyle yapılacak toplantıda bir araya gelmesi, her açıdan daha yararlı olurdu düşüncesindeyiz. Bu toplantıya 4 gün kala, istenirse geniş tabanlı bir Medya toplantısı için adım atılabilir diyoruz.