Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan 3 kişilik bir heyetin Hamburg’da Türk Medya mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, kurumun hizmetleri ile gurbetçilerimiz ve medya sektöründeki sıkıntılar ele alındı.
Haber: Mehmet Atak, Fotoğraflar: Kadir Taçgın/Yaşar Yıldırım
Kısa adı YTB olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı Abdulhadı Turus, Yurt Dışı Vatandaşları Daire Başkanı Adem Günaydın ile Hamburg ve Schleswig-Holstein bölge sorumlusu Uzman Ayşe Genez’den oluşan 3 kişilik heyet, Harburg semtindeki Mekan restoranda yemekli bir toplantıda Türk Medya mensupları ile bir araya geldi. 2 saat süren Toplantıya Türk Medyasından Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı Rıza Atamtürk (Anılar FM), Erdal Altuntaş, Nebahat Uzun ve Tarık Sarı (Post), Yaşar Yıldırım (Serbest) Kadir Taçgın (Gazetem/Liman), Olcay Köksal (Aile Danışmanı), Zafer Özpolat (Gazete Hamburg), Ahmet Durmuş (Hamburg Haber) ve Bekir Tanrıkulu (Manşet) iştirak etti.
YTB GURBETÇİLERE HİZMET İÇİN VARDIR
Katılımcı Medya mensuplarını selamlayan YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadı Turus, heyetteki arkadaşlarını tanıttıktan sonra, toplantının amacını “Avrupa’da en önemli unsurlarımızdan biri olan Medyamızın, yaşadıkları ülke ve kentlerden yayın organlarında yansıttıkları mesajları YTB olarak çok ciddiye alıyoruz. Çeşitli konuları birinci elden dinleyip, ilgili makamlara iletmek ve çözün yolları bulunmasına katkıda bulunmak üzere buradayız” sözleriyle özetledi.
Salonda bulunan medya çalışanlarının da kendilerini takdim etmesini takiben konuşmasına devam eden Abdulhadı Turus, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 2010’da kurulan YTB ‘nin, yurt dışında yaşayan ve nesiller arası yaşam farkları ile düşünceleri farklı olan milyonlarca vatandaşımızın sosyal hakları özellikle de entegrasyonu konularına yönelik projeler üzerinde çalışıp, o projeleri hayata geçirme konusunda faaliyetlerde bulunduğuna vurgu yaptı. Zaman zaman Daire Başkanı Adem Günaydın ile bölge sorumlusu Ayşe Genez‘in de YTB‘nin ilgi alanına giren konulara yönelik açıklamaları ile devam eden toplantı, Mekan restoranda hazırlanan öğle yemeği süresince de devam etti.
MEDYA MENSUPLARININ İLETTİKLERİ SORUNLAR
Çeşitli yayın organlarında görev yapan medya mensuplarının soruları ve şikayet konularının başlıkları ise şunlardı: “Irkçılık faaliyetleri.. Türk Düşmanlığı.. Türk Medyasına Türkiye’den maddi destek.. Bazı Konsolosluklarda memurların agresif tavırları.. Yeni Pasaportların gecikmesi.. Türkiye’den Basın Kartı alma zorluğu..THY uçak biletlerindeki yüksek fiyatlar..Emeklilerin sıkıntıları.. Taşıt ve Telefonlar konusunda Gümrüklerdeki uygulamalar v.s..”
YTB BAŞKAN YARDIMCISI ABDULHADI TURUS’TAN AÇIKLAMALAR
“Bazı ülkelerde görülen ırkçılık hareketleri ve pek çok konuda maruz kalınan ayrımcılıklar karşısında kurum olarak bir proje hazırladık” diyen Başkan Yardımcısı Tunus, yurt dışında varlığı gözlenen bu tür olumsuzluklar konusundan Türkiye’de yaşayanların yeterince haberdar olmadıklarını belirterek, “Ancak EYT olarak Türk düşmanlığı yapanlara karşı sessiz kalmayıp, bazı projelere destek de veriyoruz” açıklamasında bulundu.
Abdulkadı Turus, 2 saat kadar süren toplantının kapanış bölümünde diğer konulara yönelik olarak şunları söyledi: “Türkiye’den Almanya’ya gelecek gençlerimizn buradaki Medya branşlarında istihdam edilmesini düşünüyoruz.. Türkiye medyasından duayen isimleri Almanya’ya getirip, buradaki toplantılarda konuşmlarını sağlayacağız.. Çifte Emeklilik ve Sosyal Yardımlar konusunda 160 ülke arasında karşılıklı bilgi alışveriş uygulaması sebebiyle vatandaşlrımızın çok dikkatli olmaları gerekir.. Türkiye’den Basın Kartı verilmesi konusunda İletişim Dairesi gayet titizlik gösteriyor ve bu yüzden de süre de maalef epeyce uzayabiliyor.. Buradaki Türkçe Yayın organlarımızın geliştirecekleri projeler doğrultusunda Türkiye tarafından desteklenmesi için çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde aylar sonra seçimler var. Tüm seçmenlerimizin mutlaka sandığa giderek oy kullanmasını bir vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. “
YTB heyeti, yerel Türk medya mensuplarınca gerekli ve oldukça faydalı olarak nitelenen toplantı sonrasında, 30 yıl önce meydana gelen yangın katliamında hayatını kaybedenler anısına düzenlenen anma törenine katılmak üzere Mölln’e hareket etti.