Mehmet Yıldız’dan Hanau açıklaması

Hanau’da gerçekleşen aşırı sağcı terör saldırısının 4. Yıl dönümünde Hamburg Eyalet Bağımsız Milletvekili bir açıklama yayınladı.

İŞTE MEHMET YILDIZ’IN HANAU AÇIKLAMASI

Hanau’daki ırkçı saldırının dördüncü yılını acı ile anıyorum. 19 Şubat 2020’de sağcı bir terörist, göçmen kökenli dokuz kişiyi vurdu, daha sonra annesini ve kendisini öldürdü.

Kurbanların yakınlarıyla birlikte yas tutuyorum. Olayın aydınlatılmasını ve kendi sorumluluğuna dair bir anlayışın sağlanmasını talep ediyoruz. Özellikle toplumsal bir değişim gereklidir. 1993’teki birleşme ve sözde sığınma uzlaşmasıyla (CDU ve FDP’nin iktidarda muhalafetteki SPD’nin de destek vermesiyle, siyasi takip edilenlerin sığınma hakkına sahip olmalarına rağmen, bu hakkın 16. madde a uyarınca üçüncü ülkeler kuralıyla önemli ölçüde sınırlanmasına karar verildiği) başlayarak, kurumsallaşmış ırkçılık toplumun ortasında da kabul edilebilir hale geldi.

Bu dönemden bu yana, sağ popülist güçler CDU, SPD, Yeşiller ve FDP’nin sağa doğru kaynamasına neden oldu. Temelde anayasa dışı bir sığınma hakkının sıkılaştırılması, o zamandan beri bir sonrakini izledi. Ayrıca, tüm federal hükümetlerin 2000’den beri giderek daha saldırgan dış ve koloni politikaları, sığınmacılara karşı kapatma politikaları ile destekleniyor.

Bu gelişmeler, Rostock-Lichtenhagen, Mölln ve Solingen’deki kundaklama saldırıları ile Hagen’daki saldırı dahil olmak üzere birçok saldırı ve tacize, NSU’nun ortaya çıkmasına ve onların cinayet serisine zemin hazırladı.

Hanau’daki suçla ilgili soruşturma komitesi, kamuoyu tarafından yapılan ağır eleştirilere maruz kaldı. Çünkü toplantılar durduruldu. CDU tarafından orada sorulan soruları eleştirdi, davetli uzmanlar için belgeler eksik verildi. Bochum Ruhr Üniversitesi’nden hukukçu, kriminolog ve polis bilimcisi Thomas Feltes’in komitedeki bir uzman olarak 15 sayfalık eleştirel bir açıklama yapmasına izin verilmedi.

NSU’nun ortaya çıkışına ve cinayet serisine devlet tarafından da katkıda bulunuldu. Toplumun “ortasından” göçmenlere ve sığınmacılara yaşamı zorlaştıran veya sığınmacılar için insana yakışır bir yaşamı imkansız kılan yasalar ve bürokrasi ile mücadele ediliyor. Friedrich Merz gibi politikacıların ırkçı söylemleri, polis ırkçı kontrolleri sürdürdüğü ve yararlı ve istenmeyen sığınmacılar ve göçmenlere yönelik retorikle beslendiği sürece, pek az şeyin iyileşeceğini göreceğiz.

Adalet ve polisin sıklıkla aşırı sağcı yapılanmaya gözlerini kapatması problemi daha da kötüleştiriyor. Bu durum devam ettikçe, sağcı radikallerden kaynaklanan, ölümlere ve yaralanmalara yol açan ırkçı saldırılar da devam edecektir. Irkçı ve faşist organizasyonlar finanse edilerek ve parlamentoda çalışılarak büyümeden yasaklanmalıdır. Henüz yapacak çok işimiz var. Bunlar arasında iyi bir sosyal ve ekonomi politika ve servetin ücretli çalışanlara yeniden dağıtılması da bulunmaktadır.

Irkçılık sorunu, toplumda bir dönüşüm gerçekleşmedikçe çözülemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir