ŞANLIURFA – Avrupa İş Adamları Derneği (EUBA) Başkanı M. Emin Süzen’in desteğiyle organize edilen Hamburg Türk Basın Birliği’nin (HTBB) Şanlıurfa ve Gaziantep “Basın ve kültür gezisi” çerçevesinde bir takım resmi programların yanı sıra Şanlıurfa’nın tanınmış yerlerine ziyaret edildi. HTBB’nin en güzel şekilde ağırlandığı gezi programında Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) Vildan Polat’ın davetiyle yerel basın ve HTBB’nin tanışma toplantısı gerçekleşti.
Şanlıurfa GAP havalimanında EUBA Başkanı M. Emin Süzen, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Empati Derneği Başkanı Eyüp Taha Siyahhan, Ayşe Karataş, Emine Sarıışık ve Tahir Karakaş’ın VIP girişinde karşıladığıı HTBB üyelerine havalimanında çay ikramı yapılırken, her üyeye yerel mamül birer paket isot takdim edildi.
Harran Kümbet evlerine ziyaretçi ilgisi
T.C. Orman Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konukevinde konaklayan HTBB‘nin ilk programında Harran evi ziyaret edildi. Reşat Özyavuz’un (Karabey) işletmeciliğini yürüttüğü Harran evinde bulunan Kümbet evler hakkında bilgiler veren Özyavuz, kubbeli evlerin yazın serin, kışın ise sıcak kalması özelliği olduğunu belirtti. Tarihi, dış sıvası, mimarisi konularında açıklamalarda bulunan Özyavuz, 1300 civarındaki kubbeli evlerden yaklaşık 100-150 kadar kaldığını söyledi. Harran ilçesinin tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Özyavuz, kümbet evlerinin ziyaretçilerin ilgi odağı olduğunu ifade etti.
Kümbet evi ziyaretinde HTBB’yi ziyarete gelen Harran Kaymakamı Cihat Koç medeniyetin Harran’dan başladığını ve çok kutsal bir yer olduğuna dikkat çekti. Dünyanın bazı ülkelerinden ayin yapmak için Harran’a geldiklerini söyleyen Koç, yakında Birleşmiş Milletler’den de Harran’a ziyaret edileceğini belirtti.
İlçe Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz ile HTBB’nin bir araya geldiği Harran Köy Odası’nda HTBB üyelerine Mırra Kahvesi ikram edildi. Harran nüfusunun 100 Bin olduğunu ve ilçede tarımcılıkla geçinildiğini söyleyen Özyavuz, Türkiye pamuğunun yüzde 50’sinden fazlasının Harran’da üretildiğini, pamuktan sonra en fazla buğday üretildiğini ifade etti.
Suriye sınırının sadece 18 km uzaklıkta bulunduğunu ve Suriye’de akrabalarının olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı, savaştan sonra ise Suriyelilerin ilçeye geldiklerini ve nüfusun ilçede 200 Bine yükseldiğini, Urfa’da ise 1 Milyon’a yakın Suriyelilerin yaşadığını söyleyen Özyavuz, Harran’da nüfusun yüzde 95’inin Arap olduğunu ve ilçedeki aile yapısının genelde aşiretlik olduğunu ifade etti.
Pandemi kurallarının gevşemesiyle birlikte Gap turlarında artma olmasıyla bu sene turizmde de artış olduğunu açıklayan Başkan, ilçede 100 yataklı kapasitenin bulunduğunu hatırlattı.
Tüm gezi boyunca M. Emin Süzen ve eşi HTBB’ye eşlik ederken, en güzel şekilde ağırlanan HTBB ile birlikte aynı gün Şeyh Hayati Harrani Cami ve Türbesi ziyaret edildi. Ayrıca tarihi Balıklı Göl’ü gezen ekibe, buranın tarihi hakkında Hasan Besleyici tarafından bilgiler verildi.
HTBB, URFA MEDYASIYLA BULUŞTU
Akabinde Ak Parti MKYK Üyesi Vildan Polat’ın organizesinde Hilton otelde “HTBB ve Yerel Basın Tanışma Toplantısı” gerçekleşti. Toplantıya HTBB üyelerinin yanı sıra, Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Belediye Meclis Başkan Vekili Ahmet Kayton, Belediye Basın Daire Başkanı Mahmut Uçmak, Belediye Basın – Yayın Koordinatörü ve TV Programcısı Uğur Er, Şanlıurfa İl Başkanı, TV Programcısı Ömer Ağ, Mustafa Arısüt (Ajan Urfa), Ahin Güneş (Urfa Haber), Abdurrahim Toru (Kanal Urfa), Rıdvan Ortaykaya (Edassa TV), Faruk Bayuk (GTV), Veysel Polat (GAP Gündem Gazetesi), Kamil Güler (Kent Gazetesi), Hüseyin Özkan (Urfa Pusula), Ömer Dodanlı (RHA Ajans), İbrahim Halil Kuş (Urfa Siyaseti İnternet Haber), Mehmet Yıldırım (Sabah Gazetesi Şanlıurfa muhabiri), Müslüm Abacı (Akşam Gazetesi Temsilcisi), Eşber Ayadın (Anadolu Ajans), Ali Leylak (Demirören Ajans), Şinasi İnan (İhlas Haber Ajans), Kadir Çelikcan (NTV), Tahir Gülebak (Urfanatik), Ali Uzun (Urfa Star), Ferhat Özer (Kanal Urfa), Erkan Göncü (Urfa Gaste), Mahmut Kalkız (Urfa Değişim), Celal Çiftçi (Olay Gazetesi), Süleyman Turan (RHA Ajans) katıldılar.
Toplantıda konuşan Vildan Polat davetlileri selamlarken, ‘’Şanlıurfa 12 Bin yıllık geçmişi ile her yerde tarih fışkırıyor, dünyanın en önemli turistik yeri haline geldi‘‘ dedi. Fedekarca çalışan medya mensuplarına teşekkür eden Polat, ‘‘Bugünkü toplantımızın amacı yurt dışından gelen basın mensuplarıyla yerel basını bir araya getirmekle katkıda bulunmak’’ dedi.
EUBA Başkanı M.Emin Süzen de davetlilere hoş geldiniz derken, ‘’Bu davette bizi ağırlayan Vildan Polat’a teşekkür ederim. Basın bizim dünyaya açılan kulağımız, gözümüz. Bu haberler için canlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Basın olmazsa yapılan zulümleri görmemiz mümkün değil, hepsine teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu. Süzen, Peygamberler şehrinin HTBB üyeleri tarafından Avrupa’da tanıtılmasını isterken, Urfalıların da birbirine köstek değil, destek olmaları gerektiğini vurgulayarak, ‘’Avrupa’ya gelen her kim olursa olsun elimizden geldiğince yardımcı olacağız’’ dedi.
‚Şanlıurfayı şanlı şekilde tanıtmamız gerekiyor‘
HTBB Başkanı Rıza Atamtürk ise ‘’Şanlıurfa’yı şanlı şekilde tanıtmamız gerekiyor. Şanlıurfa’yı Avrupa’da şahlandıracağız, bunun sözünü verebiliriz. Hamburg’dan kucak dolusu selam getirdik. Bizler Almanya’da köprü vazifesi yapıyoruz. Anavatanımızı, babavatanımıza götürüp tanıtmak istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Şanlıurfa İl Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Kaytan ‚‘‘Bizim gözümüz kulağımıza hitap eden basınla buluşmaktan mutluluk duyuyoruz. Diğer yerlere yapacağınız mesajlardan dolayı sizlere teşekkür ediyorum’’ dedi.
Toplantıda Faruk Bayuk dijital yayıncılığın arttığına dikkat çekerken, Ahin Güneş ise HTBB bünyesinde gençlerin yetişip yetişmediğini sordu. HTBB 2. Başkanı Erdal Altuntaş soruyu cevaplarken, gazeteci yetiştirme konusunda genç nesilde Türkçe’ye pek ilginin olmadığını, bu konuda kaygılanıldığını ve bunun üzüntü verdiğini söyledi. Başkan Rıza Atamtürk de soruya cevaben Alman basınında güzel yerlerde olan gençlerin de olduğunu belirtti. Toplantı, bir takım plaketler verilerek sona erdi.
KAYNAK: Erdal Altuntaş