Doğan Öztürk “ŞİVANO” klibi ile onbinlere seslendi

Almanya’nın Hamburg kentinde işlettiği restoranla  Gastronomi branşında öne çıkanlardan biri olan Doğan Öztürk, yıllardır kendi besteleriyle seslendirdiği parçalardan oluşan kliplerle zirveye koşarken, son olarak da memleketi Urfa’daki köyünde çekimi yapılan “ŞİVANO (Çoban)” klibiyle de toplumsal konuyu işledi. 

Haber: Mehmet Atak (Gazetem.eu/ Liman) 

Urfa Halfetili sanatçı Doğan Öztürk, şimdiye kadar “aşk, hasret, sevgi ” konularında bestelediği parçalarla sesini duyururken, bu defa da, Türk toplumunun  Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak  ülkemize uzun yıllar hizmet  veren “Çoban Sülü”(Süleyman Demirel)  ile “Çoban Salatası ve Çam sakızı Çoban armağanı” gibi deyimlerle aşina olduğu ve milyonlarca lira değerindeki hayvanları tüm tehlikelere karşı dağda, kırda bayırda  yılın 10 ayını geçiren ve de tatil, bayram, düğün yüzü görmeyen   “Çoban” (Kürtçe ŞİVANO) konusunu orininal Kürtçe söylemiyle ve değişik bir tarzda klibe çekti. 

İŞTE ŞİVANO KLİBİ:

10 KİŞİLİK EKİPLE HAZIRLANDI

Aranjör : Barış Engürlü
Bass : İrfan Keçebaşoğlu
Gitar : Selahattin Güzelel
Cümbüş-Bağlama : Enes Yolcu
Zurna : Eyyüp Hamiş
Perküsyon : Cengiz Ercümer
Yaylılar : New World Strings
Mix Master : Enver Akarcalı
Kayıt Stüdyosu : Sound By Engürlü
Klip yönetmeni: Alişan Günay Yıldırım

ŞİVANO (Kürtçe)

ŞIVANÉ ME DELÂLE
WEKE NÉRIYE XEZALE
PEZ DIBE SER ZOZANA
ŞIVAN HERDEM L’ÇOLANA

SIVANO LO ŞİVANO
DELÂLO BULLIRVANO
WEKÉ AGIR PÉTIYE
ŞÉRE SERİ ÇIYANO

ŞİVAN ŞEVİNÉ DİKE
Jİ PEZÉ XWA HEZDİKE
HIRÇ Û GURAN NATIRSE
BI COMAR BAWER DİKE

KUÇKÉ ŞİVAN ÇOMARE
WEK AGİRE KI HARE
ÇAR ÂLI PEZ ÇAV DÎKE
DÎLÉ ŞIVAN ŞA DIKE

TEXT Û MÛZİK : DOĞAN ÖZTÜRK

ŞiVANO / ÇOBAN  (Türkçe): 

ÇOBANIMIZ ÇOK TATLI
ERKEK GEYIK MISALI
SÜRÜYÜ YAYLAYA ÇIKARIR
ÇOBAN HER DAIM MERALARDADIR

ÇOBANIMIZ ÇOBANIMIZ
YAKIŞIKLI VE KAVAL USTASIDIR
ATEŞ VE ALEV MISALI
DAĞLARIN ASLANI GİBİDİR

ÇOBAN  GECELERDE DE MERADADIR
KENDİ SÜRÜSÜNÜ ÇOK SEVER
KURT VE AYILARDAN KORKMAZ
“ÇOMAR”INA GÜVENİ TAMDIR

ÇOBANIN KÖPEĞİ ÇOMAR’DIR
DELI ATEŞ GİBİDİR
GÖZÜ SÜRÜNÜN ÜSTÜNDEDİR
ÇOBANIN GÖNLÜNÜ HOŞ EDER

Söz ve Müzik : DOĞAN ÖZTÜRK

***

ŞU FIRAT’IN SUYU AKAR DERİNDİR 

Sanatçı Doğan Öztürk, yeni klibi ŞİVANO’nun konusunu şu sözlerle açıklıyor:

“Bu klibimde bir çobanın hayatını işliyorum.. Sevimli, enerji dolu, çok kibar ve tatlı bir çobanın dağdaki işinde davarı ve  sürüsü ile birlikte geçirdiği zamanı biraz da eğlanceli bir tarzda dile getiriyorum.
Ayrıca, çekim yapılan yer benim doğup büyüdüğüm Urfa Halfeti Çakallı Köyü.. Yani çocukluk ve gençlik yıllarımda yaşadığım yer olan kendi köyümde çektim.
Adı şarkı ve türkülere konu olmuş Fırat Nehri, motosiklet, eşek, çoban yemeğ, uçsuz bucaksız otlaklar, mağara, yüzlerce koyun bu klipte var. Ayrıca biraderim ve kuzenimi oynattım: Mustafa Öztürk ve Kerim Öztürk.. Çoban olan Mustafa, yemeği getiren ve eşeğe binen Kerim Öztürk.”

***

BİRAZ DE NOSTALJİ

Çoban hakkında bilgiler:
Çoban, gerek ağılda gerek otlakta, kendisine emanet edilen ya da kendine ait koyun, keçi ve sığır sürüsünün bütün sorumluluğunu taşıyan kişi. Sadece sığır güdüyorsa, sığırtmaç ismini alır. Çobanın görevi, hayvanların beslenmesi, sağlığı, üremesi, ilaçlarının yapılması ve kırkılmasıyla ilgilenmektir. Modern hayvancılığın geliştiği ülkelerde, çobanın okuldan yetişmiş, üstelik tecrübeli bir çobanın yanında uzun bir hazırlık devresi geçirmiş olması istenir. Omuzlarına aldıkları dikişsiz, kolsuz, keçeden üstlük olan kepenek giyerler.

Çobanın yaşama şartları her mevsime göre değişir. Kışın bütün sürü ağılda gerektiğinde kapalı kaldığı halde, yazın bir kısmı çiftliğin yanındaki çayırlarda otlar, bir kısmı da dağ otlaklarında yayılır. İster çiftlikte kalsın, ister sürüyle birlikte dağa çıksın, çoban her an için hayvanların bekçiliğini yapmak, bakımlarını sağlamak, doğuran hayvanlara yardım etmek, sütlerini sağmak, elbette bu arada kendi zaruri ihtiyaçlarını da karşılamak zorundadır.

ÇOBAN HAKKINDA ÖZLÜ SÖZLER

Çoban koyunu arar, koyun çobanı aramaz.

Allah’ın gösterdiği her Nebi-Resul mutlaka koyun gütmüş, çobanlık etmiştir. 

Bir çoban gezmeyi sevebilir ama koyunlarını asla unutmaz.

    ***

BİRAZ DA ÇOBAN KLİPLERİ ve “ÇOBANLA BÜLBÜL”

Yalancı Çoban

================

https://www.antoloji.com/cobanla-bulbul-siiri/

Ve.. Günümüzde Çoban Sertifikası ve Devlet Çoban Desteği

Hayvan çiftliği sahibi, hayvanların bakımı için sertifikalı çoban görevlendirdiğinde, bu görevli için devletten destek ödemesi alabiliyor! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği” adı altında yeni bir destek vermeye başladı. Bu destek sayesinde, çoban sertifikasına sahip olanlar, devlet çoban desteği şartlarını taşıyorlar ise bu devlet desteğinden yararlanacaklar. Destek ödemeleri, her yılın belirli dönemlerinde alınıyor ve ödemeleri ise bir sonraki yıl başında, peşin olarak başvurusu onaylanan kişilerin hesaplarına yatırılıyor.

Hayvan çiftliği sahibi, hayvanların bakımı için sertifikalı bir çoban görevlendirdiğinde, bu görevli için devletten destek ödemesi alabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir